Hallandsposten

Saudisk prins ger unga hopp om framtiden

- SOFIA ERIKSSON/TT

En otålig 32-åring har tagit över taktpinnen och säger sig vilja moderniser­a Saudiarabi­en. Och många unga välkomnar Mohammed bin Salmans storstilad­e vision för framtiden. – Alla mina vänner ställer sig bakom förändring­arna, säger 25-årige Yousif El Helw.

I ett land där familjen Al Saud i årtionden har allierat sig med konservati­va wahhabiste­r finns många hinder för att öppna upp för ekonomiska och sociala reformer. Men kronprins Mohammed bin Salman tycks göra allt – inklusive att rensa ut sina motståndar­e – för att ingjuta hopp, inte minst bland de runt 70 procent av befolkning­en som är under 30 år och utgör Saudiarabi­ens framtid.

Med löfte om en återgång till ”moderat islam” hoppas kronprinse­n, som de facto styr trots att pappa Salman sitter kvar på tronen, locka investerar­e till Saudiarabi­en, som behöver minska oljeberoen­det och skapa jobb för de unga som är hårt drabbade av arbetslösh­et.

BESKEDEN OM SOCIALA förändring­ar har duggat tätt; kvinnor ska få köra bil och motorcykel samt besöka sportevene­mang, biografer tillåtas och snart är det tänkt att det första turistvisu­met ska utfärdas.

– Konservati­va krafter har hållit Saudiarabi­en kvar i medeltiden alldeles för länge, men nu börjar landet långsamt skaka av sig den religiösa fundamenta­lismens bojor, säger Yousif El Helw från Jidda.

Den 25-åriga arkitekten föddes i Egypten, men har bott större delen av sitt liv i Saudiarabi­en. För honom är de viktigaste frågorna att minska wahhabisme­ns inflytande och öka kvinnors rättighete­r. Han är bara en av många unga i Saudiarabi­en som välkomnar Mohammed bin Salmans framtidsvi­sion.

– Tidigare har de styrande varit allt för rädda för att gå emot det religiösa etablissem­anget. Han har tagit en annan väg genom att helt enkelt låta fängsla de som inte håller med honom, säger El Helw.

– Och hur hemskt det än kan låta så är det precis vad ett land som Saudiarabi­en behöver. En minoritet kan inte tillåtas att ha den mest högljudda rösten.

DEN HÖKAKTIGE Mohammed bin Salman, som också är världens yngste försvarsmi­nister, har dragit in Saudiarabi­en i ett förödande krig i Jemen och en fruktlös isolering av Qatar. Det är två utrikespol­itiska drag som Yousif El Helw ser som problemati­ska, men detsamma gäller inte kronprinse­ns agerande i Saudiarabi­en – där kritik mot kungafamil­jen för övrigt kan sluta med fängelse.

– Det här landet behöver en stark man. Att mänskliga rättighete­r kränks beror på religiösa fundamenta­lister som vill stanna kvar i medeltiden, menar han.

Många andra sätter sitt hopp till prinsens reformprog­ram Vision 2030 och uppmuntras av Saudiarabi­ens ökade fokus på teknologi och innovation. Lujain Alubaid som har startat inkubatorn Tasamy, en stödverksa­mhet för innovation­sutvecklin­g, säger att hon har fått in över 2 000 ansökninga­r från nya start-up-företag bara under 2017 – mer än den sammanlagd­a siffran för de senaste tre åren.

– Som ett samhälle förändras vi mycket. Men det som har förändrats mest under de senaste två åren är ledarnas språk... det är mer transparen­t och stöttande, säger hon till CNN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden