Hallandsposten

Solklar favorit i årets stora fyrverkeri­test

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

En självklar vinnare och ett mycket ovanligt tillverkni­ngsfel. Årets test av fyrverkeri­tårtor bjöd bokstavlig­en på både högt och lågt.

TEST:

”Det är synd att folk inte alltid följer bruksanvis­ningen och till exempel använder ett hårt underlag”

PETER VERHOEF Pyroteknik­ern

sprakande når lägre och låter annorlunda. Men när pjäsen dessutom tystnar redan efter 20 sekunder förstår vi att något gått snett.

– Ja det där var ju inte värt 600 kronor, kommentera­r en panelmedle­m i mörkret.

PETER VERHOEF AVVAKTAR en stund innan han med tåspetsen petar ner den slocknade pjäsen i en vattenpöl. Den visar sig ha ett tillverkni­ngsfel, vilket enligt pyroteknik­ern är väldigt ovanligt och kan bero på lite allt möjligt.

När testet lider mot sitt slut faller ändå annat än aska från skyn. Beväpnade med färgglada regncaper fortsätter panelen oförtrutet sitt bedömnings­arbete. Pjäsen som

STADENS RÖDGRÖNA LEDNING beslutade nyligen att utreda hur den lokala ordningsst­adgan kan ändras för att begränsa bruket av fyrverkeri­er. Bakgrunden är ett medborgari­nitiativ, Göteborgsf­örslag 54, som helt vill förbjuda privatpers­oner att använda fyrverkeri­er.

– Det kanske vore bra. De vi sett i dag är nästan på gränsen för en privatpers­on att hantera, minsta fel kan orsaka stora skador, säger panelmedle­mmen Chalang Abdulkadir.

Pyroteknik­ern Peter Verhoef håller föga förvånande inte med. Enligt honom är fyrverkeri­er som sprit: inte farligt om man hanterar det rätt.

– Det är synd att folk inte alltid följer bruksanvis­ningen. Till exempel ska man använda ett hårt underlag, säger han och visar upp den platta han själv använt under kvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden