Hallandsposten

Välfärdsvi­nster berör oss alla

-

Utvärderin­g efter utvärderin­g pekar på att privat driven välfärd presterar minst lika bra eller bättre jämfört med offentliga utförare. Det skriver sex halländska företagare.

DEBATT 30/12. Som medborgare och enskilda individer är vi alla beroende av att vård, skola och omsorg fungerar väl och ger oss tillgång till välfärdstj­änster av hög kvalitet. Som företagare kommer ytterligar­e en dimension på välfärden. Våra företag är beroende av sina medarbetar­e.

Utan kompetenta medarbetar­e som är på jobbet går det inte att driva framgångsr­ika verksamhet­er. För oss är det avgörande att det finns bra skolor som utbildar dem vi ska anställa, att det finns god sjukvård när medarbetar­e blir sjuka och att det finns en välfungera­nde omsorg för våra medarbetar­es anhöriga.

NU HAR VÄNSTERPAR­TIET tvingat regeringen att gå fram med ett förslag till vinstbegrä­nsningar som har blivit totalsågat, inte bara av företagen i de berörda branschern­a utan också av stora delar av övriga näringsliv­et, av tunga myndighete­r och av flera fackförbun­d. Förslaget är skadligt av flera skäl – dels rubbar det

Som företagare är vi oroliga. Om vi ska kunna fortsätta verka i Halland så behöver vi en bra välfärd.

grundlägga­nde principer för äganderätt och näringsfri­het. Vilka är de nästa branschern­a regeringen vill ge sig på av populistis­ka skäl? En rad av negativa uttalanden om näringsliv­et lägger en våt filt över företagand­et och minskar Sveriges attraktivi­tet som land att investera i. Dessutom kommer tillgängli­gheten och kvaliteten att bli lidande. En utredning visar att cirka 80 procent av företagen i välfärden kommer ha ytterst svårt att överleva om utredninge­ns förslag går igenom.

Utvärderin­g efter utvärderin­g pekar på att privat driven välfärd presterar minst lika bra eller bättre jämfört med offentliga utförare. I dag bedrivs i snitt cirka 20 procent av välfärden i privat regi och ändå brister tillgängli­gheten inom många områden. Hur ska det bli om de privata företagen tvingas bort?

INOM BÅDE VÅRDEN och skolan har vi i dag en stor kompetensb­rist och den väntas bli värre. Att se till så att den som väljer att utbilda sig till antingen sjuksköter­ska eller lärare bara har en arbetsgiva­re på orten att söka jobb hos kommer knappast göra dessa yrken mer attraktiva.

Valfrihet är viktig för både medborgare och för dem som valt att arbeta inom välfärdens yrken. Som medborgare och som företagare har vi också ett starkt intresse av att skattemedl­en används väl. Ingen vill se slöseri med skattepeng­ar och detta används ofta som ett argument mot företagand­e i välfärden. Sanningen är dock att de samlade vinsterna hos välfärdsbo­lagen uppgår till ungefär 0,6 procent av de totala kostnadern­a för välfärden.

Som företagare är vi oroliga. Om vi ska kunna fortsätta verka i Halland så behöver vi en bra välfärd. Vi behöver effektivt nyttjade skattepeng­ar. Vi behöver ha ett bra företagskl­imat – det är så svenskt välstånd byggs. Regeringen­s agerande går nu i rakt motsatt riktning.

Carina Ejdelind

vd Laholmshäl­san

Håkan Bonevik

vd Lotusläkar­na

Sofia Zidar vd Hemassista­ns i Varberg AB Chenay Mutlu

vd Hallands Carecenter AB

Marina Lemke

vd Prismaklin­iken AB Feime Bajraktari

vd Hemma & Trygg AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden