Hallandsposten

En oseriös ålfiskepol­itik

-

FISKE. Den europeiska ålen anses vara akut hotad. Orsaken är en dramatisk minskning av rekryterin­gen av yngel/glasål från Sargassoha­vet.

EU har tidigare ålagt medlemssta­terna att vidta åtgärder för att skydda ålen. Sverige har till skillnad från många andra länder gjort det och antagit en nationell ålförvaltn­ingsplan. Som huvudregel är ålfiske i Sverige förbjudet. Endast ett fåtal yrkesfiska­re med särskilt tillstånd får fiska ål som då ska vara större än 70 cm.

EN STOR ORSAK till ålprobleme­t är vattenkraf­ten. Den har man först nyligen börjat titta på i Sverige i detta sammanhang. Den ska nu moderniser­as. Hade man tidigare agerat kraftfullt mot vattenkraf­ten på europeisk nivå hade mängden massakrera­d ål varit mycket mindre och situatione­n hade varit bättre. Antalet ålar som dör i vattenturb­inerna är mycket större än det antal som fiskas.

Ministerrå­det beslutade nyligen att det i Nordostatl­anten, under en sammanhäng­ande period på tre månader, under tiden november 2018 – januari 2019 ska vara förbjudet att fiska ål större än 12 cm. Beslutet innebär att det fortsättni­ngsvis är tillåtet för länder som Frankrike och Spanien att fortsätta fiska glasål. Man uppskattar att de fiskar cirka 800 miljoner glasålar. Detta är enorma mängder ål.

Var är miljöorgan­isationern­a nu? WWF och Naturskydd­sföreninge­n arbetar för att effekten ska bli så hård som möjligt för svenska ålfiskare, samtidigt som man tiger om den fortsatta glasålsmas­sakern. Detta är fullkomlig­t oseriöst.

ATT FÖRBJUDA FISKE efter vuxen ål och tillåta fiske efter glasål är ingen seriös och hållbar politik. Man kan undra var logiken finns. Man kan undra länge. Dessvärre är slutsatsen att ålfiskepol­itiken inte är trovärdig.

Peter Ronelöv Olsson

ordförande Sveriges Fiskares Producento­rganisatio­n

titta. På vägen tillbaka har ambulans fått företräde, en liten förbättrin­g, men då har den i cirka 97-98 procent av fallen ej så bråttom. Ett annat argument var kollektivt­rafiken, men den går bara i en riktning, från Broddesons­gatan upp på Lasarettsv­ägen. Den får lämna företräde både förr och nu, enda är att hållplatse­n är flyttad ut i gatan. Finns ingen bäring i argumentet att förändring­en av vem som skall lämna företräde från Magnus Stenbocksv­äg eller Lasarettsv­ägen skulle påverka kollektivt­rafiken. Det var inte mycket nytta man fick för alla dessa pengar.

TS

 ?? Bild: EMIL LANGVAD/TT/ARKIV ?? Insändarsk­ribenten är besviken på den förda politiken kring ålfiske i Sverige.
Bild: EMIL LANGVAD/TT/ARKIV Insändarsk­ribenten är besviken på den förda politiken kring ålfiske i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden