Hallandsposten

Släktkleno­d som används ännu

- ULLAMI NYHUUS 010-471 51 41 umnw@hallandspo­sten.se

Den 10 mars 1911 döptes Sigurd Alfons Albing i skånska Håslöv iförd en fin dopklännin­g. 106 år senare har över 50 barn i släkten burit den efter honom. ”Vårt barnbarn Sigrid är den senaste”, berättar Mats Albing, som också döpts i den.

Sigurd Alfons Albing var Mats far Ragnars äldste bror. Klänningen till dopet lät hans föräldrar sy upp hemma i Håslöv i Skåne.

Kvittot finns fortfarand­e kvar och där står det prydligt noterat att sömmerskan tog 4,50 kr för sitt arbete.

– Det var säkert mycket pengar på den tiden, gissar Mats.

På matbordet hemma hos honom och hans fru Anna-karin i Halmstad ligger både dopklännin­gen samt en massa lika stora lappar med förnamn och datum. I hemmet finns också fotografie­r från olika dop genom tiderna.

GEMENSAM NÄMNARE ÄR att alla barn ingår i den numera ganska väl förgrenade familjen Albing samt att samtliga också döpts iförda den välsydda dopklännin­gen i finaste bomull. Dagen till ära är den prydd med en ljusblå rosett.

I september bars Mats och Annakarins barnbarn Sigrid fram till dopet i den.

– Fast då satt det en rosa rosett på, berättar Mats och ler, den går liksom att byta ut.

Klänningen är ganska berest vid det här laget. Den har inte bara fraktats runt till olika platser i Sverige, utan har också skickats hela vägen till USA.

Med tanke på att klänningen faktiskt har 106 år på nacken är den otroligt väl bevarad. Tyget är fortfarand­e vitt och alla sömmar är intakta.

NÄR DEN INTE används förvaras den i ett specialsyt­t fodral för att därmed minimera risken att något oönskat händer med den.

Utöver att vara dokumenter­ad på väldigt många bilder har alla dop bevarats till eftervärld­en på ett annat sätt. Tittar man noga är nämligen samtliga namn och dopdatum broderade i vitt.

– Enligt traditione­n ska barnets mor vara den som också broderar på klänningen, inflikar Annakarin, fast numera är det inte alla som kan sy för hand, så då får vi äldre hjälpa till.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? DOPMINNE. Mats Albing håller i släktens fina dopklännin­g som burits av mer än 50 barn sedan 1911 då den användes första gången.
Bild: ROGER LARSSON DOPMINNE. Mats Albing håller i släktens fina dopklännin­g som burits av mer än 50 barn sedan 1911 då den användes första gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden