Hallandsposten

Salah tar sikte på titlar med Liverpool

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Den första sejouren var misslyckad, men sedan återkomste­n till Premier League har Mohamed Salah tagit England med storm. Egyptiern har öst in mål som en viktig del i Liverpools anfallskva­rtett ”Fab Four” och nu tar Salah sikte på att vinna titlar med The Reds. – Jag är säker på att vi kommer vinna någonting i år, säger han inför matchen mot Leicester.

Liverpool såg ut att gå mot en blytung bortaseger mot en huvudkonku­rrent i den tuffa striden om Champions League-platserna, Arsenal. Mohamed Salahs lätta yttersida letade sig fram till Philippe Coutinho som nickade in ledningsmå­let i första halvleken på Emirates Stadium och det fanns bud på betydligt mer innan Salah ökade på i inledninge­n av den andra när hans curlade avslut tog på Shkodran Mustafi och knorrade sig utom räckhåll för Petr Cech i Arsenal-målet.

Men som så många gånger tidigare ställde Liverpools försvar till det på vägen mot tre poäng. Under fem minuter rasade Liverpool ihop fullständi­gt och släppte in tre mål innan Roberto Firmino räddade en poäng genom sitt 3–3-mål.

JÜRGEN KLOPP HADE hyllat försvaret inför matchen och efteråt fortsatte den karismatis­ke tysken att slå fast att han minsann alltid sätter defensiven i främsta rummet.

– Nej, det är inte sant. Jag vill först och främst försvara, det är försvaret som lägger grunden för allt. Vi har en defensiv inställnin­g och spelar 4-5-1 där alla har ansvar för att försvara. Men det bästa sättet att försvara är med tio offensiva spelare, chansen att göra mål är större när du har bollen, säger Klopp.

Huruvida beslutet att fortsätta Southampto­n-länsningen genom att göra Virgil van Dijk till tidernas dyraste försvarssp­elare blir lösningen på Klopps defensiva problem återstår att se, men det råder inga tvivel om att det är den friflödand­e offensiven som Liverpool förlitar sig på.

SEDAN PHILIPPE COUTINHO kom tillbaka från skada har Klopp haft en offensiv kvartett med Coutinho, Mohamed Salah och Sadio Mané bakom multifunkt­ionelle Roberto Firmino att tillgå och Liverpools supportrar har snabbt tagit den nya anfallsupp­sättningen, ”Fab Four”, till sina hjärtan.

Liverpool med de fyra på planen spelar en oerhört underhålla­nde, fartfylld och målrik fotboll. I Europas fem toppligor är det bara Manchester City och PSG som gjort fler mål än Liverpools 75 i alla turneringa­r.

Att Coutinho, Firmino och Mané kan ställa till det för vilket försvar som helst var uppenbart redan i fjol, men ett av säsongens absolut största utropsteck­en har varit nyförvärve­t och tidigare Chelsea-floppen Mohamed Salah. Egyptiern anpassade sig ögonblickl­igen till Liverpools fotboll och har varit strålande under den första säsongshal­van där han är tvåa i Premier Leagues skytteliga, endast efter suveränen Harry Kane.

DET FANNS EN viss skepticism i England över värvningen av Salah, som var Liverpools dyraste värvning någonsin. Egyptiern lyckades aldrig ta plats i José Mourinhos Chelsea, dit han kom 2013 från schweizisk­a Basel.

– Han fick aldrig chansen i Chelsea. Kanske berodde det på managern, kanske på andra spelare. Han besitter stora kvaliteter men vi hade mig, Willian och Oscar, så det var inte enkelt för honom, säger dåvarande lagkamrate­n Eden Hazard.

När han fastnade på Chelseas bänk valde Salah att gå till Italien. Efter succé i Fiorentina hamnade han i Roma där han gjorde 15 mål och elva assist under sin sista säsong i Serie A. Den målformen har han tagit med sig till de brittiska öarna. Trots att Salah har en tendens att ibland bränna lite för många lägen har han redan gjort 20 mål och sex assist. Men Salah själv är inte överraskad över målskörden.

- Ärligt talat hade jag förväntat mig det. Ingenting sker på grund av tur, man arbetar hårt och i slutändan får man vad man förtjänar, säger han.

SALAH HAR SNABBT växt sig in i Premier League-kostymen och klivit fram som en absolut nyckelspel­are för Liverpool, som klättrat till en fjärdeplat­s efter att 14 raka matcher utan nederlag inför dagens möte med Leicester. Men Salah har siktet inställt på högre mål än att enbart ta en Champions League-plats – han vill vinna titlar med Liverpool.

– Jag kom hit för att vinna titlar. Jag skulle älska att vinna någonting här, för klubben, oss själva och fansen. Vi arbetar hårt varje dag och jag är säker på att vi kommer vinna något i år, säger Salah.

Premier League-titeln har Manchester City redan så gott som lagt beslag på, men Liverpool är kvar i Fa-cupen och tog hem sin grupp i Champions League, där Porto nu väntar i åttondelsf­inal.

Kanske kan Mohamed Salah och ”Fab Four” visa att anfall verkligen är bästa försvar och bryta Liverpools titeltorka.

 ?? Bild: PHIL NOBLE ?? OFFENSIVT STARKT. Mohamed Salah var sista offensiva pusselbite­n i Liverpools bygge där Philippe Coutinho, Saido Mané och Roberto Firmino redan fanns. De fyra, ”Fab Four”, har gjort Liverpool till ett av Europas vassaste lag offenssivt.
Bild: PHIL NOBLE OFFENSIVT STARKT. Mohamed Salah var sista offensiva pusselbite­n i Liverpools bygge där Philippe Coutinho, Saido Mané och Roberto Firmino redan fanns. De fyra, ”Fab Four”, har gjort Liverpool till ett av Europas vassaste lag offenssivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden