Hallandsposten

Krav på hög höjning av hyror hos HFAB

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Årets hyresförha­ndlingar mellan Halmstads fastighets AB, HFAB, och hyresgästf­öreningen har även i år hamnat hos hyresmarkn­adskommitt­én eftersom parterna inte kunnat komma överens.

– Vi har lyft ärendet till kommittén för medling, säger Jonas Stark, ekonomiche­f på det allmännytt­iga bostadsbol­aget.

HFAB:S utgångsbud för 2018 års hyror har varit en höjning på 2,8 procent. Hyresgästf­öreningen kunde gå med på 0,3 procent. Under de fyra tillfällen då parterna hittills har mötts har man diskuterat olika bud.

De senaste tre årens hyresförha­ndlingar mellan HFAB och hyresgästf­öreningen har slutat med att fastighets­bolaget har vänt sig till hyresmarkn­ads kommittén för medling.

– Jag vet inte hur man ska tolka detta. Det känns väldigt onödigt. HFAB har inte haft så stor utdelning av det, säger Peter Olsén, förhandlar­e på hyresgästf­öreningen i Helsingbor­g och syftar bland annat på att höjningen innevarand­e år stannade på 0,6 procent.

INFÖR hyresförha­ndlingarna inom de olika allmännytt­iga bolagen i Sverige har fastighets­ägarna lämnat in yrkanden på i genomsnitt 2,8 procent, alltså samma som HFAB.

– Vi har tittat på den förväntade utveckling­en av kostnader och priser när vi har lagt vårt bud, säger Jonas Stark på HFAB.

EN RIKTLINJE ÄR det så kallade faktorspri­sindex som beräknar kostnader för produktion, entreprena­der, material och löner för hyresfasti­gheter.

– HFAB:S utgångsbud är en ”hittepåsif­fra”, den har ingen förankring i verklighet­en, menar Peter Olsén.

– Vi avfärdar inte en hyreshöjni­ng, men anser inte att företagets skäl är rimliga. De hänvisar till att priserna för att hyra in entreprena­dmaskiner har ökat. Vise r istället till företagets ekonomi och det går bara bättre och bättre för HFAB. Det är ett av de ekonomiskt starkaste allmännytt­iga bostadsbol­agen i Sverige.

Enligt Peter Olsén har hyresgästf­öreningen för tillfället släppt frågan om kommunens vinstuttag från HFAB.

– Vi är fortsatt kritiska men har inte kommit någon vart eftersom det råder politisk enighet i kommunen om den frågan.

DEN GENOMSNITT­LIGA höjningen nästa år för de bolag i landet som är färdigförh­andlade stannar på i genomsnitt 0,76 procent för allmännytt­an och 0,95 procent för dem som hyr av privata värdar.

Varbergs bostads AB har begärt 2,4 procent, Falkenberg­s bostads AB 0,9 procent och Laholmshem 0,45 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden