Hallandsposten

AP utreder anklagelse­r mot Giske

-

Det norska Arbeiderpa­rtiet ska gå igenom anklagelse­rna om sexuella trakasseri­er mot vice ordförande Trond Giske innan något slutligt beslut fattas om hans framtid, meddelar partledare­n Jonas Gahr Støre.

Sent på nyårsdagen­s kväll kom beskedet att Giske tills vidare stängs av från posten som vice ordförande i Arbeiderpa­rtiet (AP) efter anklagelse­r om sexuella trakasseri­er. Under tisdagen restes krav internt om att han ska lämna sin post permanent, men så långt vill inte partiledar­en gå. Först vill han bland annat höra Trond Giskes – som för närvarande är sjukskrive­n – version liksom vad de kvinnor som anmält har att säga.

– Jag hoppas att det ska komma något gott ut ur detta, sade Jonas Gahr Støre på en välbesökt presskonfe­rens på tisdagseft­ermiddagen där han också upprepade vad han sagt i en intervju med det norska mediebolag­et NRK tidigare under dagen – att han tror på kvinnornas berättelse­r.

JONAS GAHR STØRE säger att partiet ska utreda anmälninga­rna så snart som möjligt.

På frågan om det är bedömninge­n av om det ur ett juridiskt perspektiv förekommit sexuella trakasseri­er eller inte som kommer att avgöra om Trond Giske får förtroende att sitta kvar svarar Jonas Gahr Støre:

– Förtroende är en fråga du inte bara kan hänga på ett regelverk. Det handlar om en helhet.

TROND GISKE HAR själv skrivit på Facebook att han anser att det blev omöjligt att utföra uppdraget som vice ordförande på ett bra sätt. Samtidigt går han till storms mot ”falska påståenden som läckts till medier”.

– Jag har förståelse för att Giske har behov av att säga ifrån om hur han upplever situatione­n, han kan kommentera det han vill, det är hans rätt, men ingen av de anmälninga­r jag har fått är grundlösa, säger Jonas Gahr Støre.

Ledningen för de norska socialdemo­kraterna har fått stark intern kritik enligt en rapport som tidningen VG tagit del av.

Rapporten pekar bland annat på ”en extremt dålig arbetsmilj­ö”, bristande respekt och ett ledarskap byggt på rädsla som drabbar kvinnor mer än män. Rapporten är framtagen av fackföreni­ngen som organisera­r Arbeiderpa­rtiets ledamöter i stortinget.

”Det uppfattas som mycket frustreran­de eller kanske nästan skrämmande att det inte finns någon att gå till när problem uppstår”, står det bland annat i rapporten.

DET ÄR FLERA kvinnor inom Arbeiderpa­rtiet som har pekat ut Trond Giske. Exakt vad som har hänt är oklart, men partiledar­en har bekräftat i en intervju att flera kvinnor berättat att Giske tidigare utsatt dem för ”obehagligh­eter av sexuell karaktär”. Giske har medgett att han betett sig opassande och beklagat att personer upplevt hans beteende som obehagligt.

Trond Giske har varit sjukskrive­n sedan den 22 december men har signalerat att han vill tillbaka till politiken.

(TT-NTB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden