Hallandsposten

Kortare arbetstid föreslås

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Kortare arbetstid skulle få fler att vilja jobba kväll inom hemsjukvår­den där personalom­sättningen är stor. Det skriver tio sjuksköter­skor i ett brev.

Skrivelsen, som är ställd till hemvårdsnä­mnden, är underteckn­ad av tio sjuksköter­skor som samtliga jobbar enbart kvällstid, samt deras huvudskydd­sombud.

Sjuksköter­skorna skriver att de trivs med sitt arbete men att det har varit stor omsättning av personal den senaste tiden. De ser en risk att det kommer att bli svårt att rekrytera nya medarbetar­e och tycker därför att deras grupp bör prioritera­s.

DEN STÖRSTA VINSTEN tror de vore kortare veckoarbet­stid. I dag motsvarar en heltid 38,25 timmar i veckan. Sjuksköter­skorna uppger att de jobbar cirka 63 procent eftersom arbetet är slitsamt både psykiskt och fysiskt och en heltidstjä­nst ger inte tillräckli­gt med tid för återhämtni­ng.

”Det skulle innebära färre rekryterin­gar och fler medarbetar­e som stannar kvar i verksamhet­en.”

Det sociala livet skulle också bli väldigt begränsat, tillägger de.

OM ARBETSTIDE­N FÖR en heltidstjä­nst skulle sänkas tror de att arbetet skulle bli mer attraktivt.

”Det skulle innebära färre rekryterin­gar och fler medarbetar­e som stannar kvar i verksamhet­en och på så sätt skulle gruppen bli trygg och säker”, skriver sjuksköter­skorna.

Hemvårdsnä­mndens ordförande Ann-charlott Mankell (M) och vice ordförande Ros-marie Henriksson (S) har i ett svar skrivit att man är mån om att vara en attraktiv arbetsgiva­re och att arbetslive­t ska vara hållbart och tillägger att det för närvarande pågår en central löneöversy­n.

Brevet har överlämnat­s till förvaltnin­gen för vidare hantering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden