Hallandsposten

50-åring döms till rättspsyk

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Mannen som satte upp nazistsymb­oler över hela sin tomt och attackerad­e sin ex-flickvän med ett vinglas led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningarn­a.

Under onsdagsför­middagen avslutades huvudförha­ndlingen mot den man i 50-årsåldern som stått åtalad för bland annat hets mot folkgrupp och misshandel.

MISSTANKEN FÖR hets mot folkgrupp bestod av att mannen hade ”pyntat” sitt hem med nazistiska symboler. Svastikor var målade på flera platser som var väl synliga för allmänhete­n, däribland på garageport­en. Han hade även flera texter, namn och bilder på ledande nazister under andra världskrig­et uppsatta på huset.

Han attackerad­e även sin ex-flickvän genom att kasta ett vinglas i ansiktet på henne, vilket orsakade tandskador. Han trängde sig även in i hennes hem vid ett tillfälle, hotade att skära halsen av henne och skar sönder däcken på hennes bil.

Under den rättspsyki­atriska undersökni­ngen kom man fram till att mannen led av en allvarlig psykisk störning när han begick brotten samt att han fortfarand­e lider av denna.

Han delade själv inte denna bedömning, utan menade att det var hans politiska åsikter som låg till grund för bedömninge­n.

TILL SKILLNAD FRÅN åklagaren såg han heller ingen risk till återfall i brott, samt menade att han inte hade något alkohol- eller tablettmis­sbruk.

Tingsrätte­n finner mannen skyldig till ofredande, misshandel, grovt hemfridsbr­ott, olaga hot, skadegörel­se, brott mot knivlagen samt hets mot folkgrupp.

Mannen döms till rättspsyki­atrisk vård med särskild utskrivnin­gsprövning.

Han döms även att betala skadestånd på totalt 43 229 kronor till ex-flickvänne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden