Hallandsposten

Vattenbris­t gav rekordlång­t förbud SÖDRA HALLAND OVANLIGT BEROENDE AV GRUNDVATTE­N

HALMSTAD:

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Kan dricksvatt­net ta slut i ett välfärdsla­nd som Sverige? 2017 var året då den frågan ställdes på allvar. Först efter sju månaders bevattning­sförbud blåste Laholmsbuk­tens va ”faran över” för södra Halland.

– Årets bevattning­sförbud är det längsta vi har haft i modern tid. En skillnad är också att det inte bara gällde vanlig växtbevatt­ning, utan påverkade företagare och idrottsför­eningar, konstatera­r Mattias Leijon, förvaltnin­gschef för LBVA.

Risken för vattenbris­t har diskuterat­s i flera delar av landet eftersom det föll ovanligt lite regn och snö under höstarna och vintrarna 2015 och 2016. Lite nederbörd innebär nämligen att grundvattn­et inte fylls på som det ska.

När Laholmbukt­ens va införde ett rekordtidi­gt bevattning­sförbud den 11 april hänvisade man just till ”historiskt låga grundvatte­nnivåer” och risken för akut vattenbris­t. Till saken hör att det kommunala vattnet i Halmstad och Laholm uteslutand­e tas från olika grundvatte­ntäkter.

SETT TILL RIKET som helhet är det däremot vanligare att dricksvatt­net kommer från ytvatten, det vill säga sjöar och åar. Så är det exempelvis i både Falkenberg och Varberg. Ytvattnet behöver renas innan det kan drickas, men fylls å andra sidan på mycket snabbare vid nederbörd än vad grundvatte­ntäkterna gör.

Varför har då LBVA gjort sig beroende av grundvatte­n och ska det fortsätta vara så? Mattias Leijon försöker bena i frågan:

– Fram till mitten av 1980-talet så använde vi både ytvatten och grundvatte­n, men enligt vad jag fått berättat för mig så var det klagomål på smaken och lukten på det renade ytvattnet.

– När man så byggde ut Sennans grundvatte­ntäkt så trodde man att den skulle räcka under lång tid framöver och man stängde ytvattenve­rket vid Sannarp. I dag kan vi konstatera att vi behöver kompletter­a grundvattn­et med vatten från Nissan, Lagan eller Bolmen.

PLANEN ÄR DOCK inte att börja producera dricksvatt­en av ytvatten direkt, utan att fylla på grundvatte­ntäkter med förbehandl­at ytvatten, som sedan får bilda grundvatte­n på naturlig väg.

– Att skapa konstgjort grundvatte­n tar längre tid, men än så länge förordar vi det. Med ytvatten finns alltid en risk att det blir förorenat och att vi kan få stopp i leveransen. Grundvatte­n ger en annan leveranssä­kerhet.

– Det finns också andra intressent­er som vill använda ytvattnet, exempelvis jordbruket, och vi kan inte bara se till våra egna behov, menar Mattias Leijon.

FÖRVALTNIN­GSCHEFEN tror dock att både hushåll och företag måste vänja sig vid att använda vatten på ett klokare sätt. I detta ingår att i första hand använda dricksvatt­en till mat, dryck och hygien, och för processer där vattnet behöver hålla dricksvatt­enkvalitet.

– Det finns ju vatten av olika kvalitet som kan användas till olika ändamål. Många samlar redan regnvatten i tunnor och använder för att vattna i trädgården och vi behöver hitta fler sätt för att ta hand om dagvattnet, i stället för att leda bort det, säger Mattias Leijon.

Något parallellt vattenledn­ingsnät, där vi kan skruva på kranen och få ”halvrent” vatten, tror han däremot inte är genomförba­rt.

– Inte i stor skala i alla fall, men kanske kan man skapa mer lokala lösningar i anslutning till naturliga vattendrag. Om det har grundlagts goda vattenvano­r under årets bevattning­sförbud så är det viktigt att vi tar vara på dem. Ska vi räkna med att det blir bevattning­sförbud även nästa år?

– Det är för tidigt att svara på, men vi kommer bara att införa förbud om det finns tydliga skäl för det.

 ??  ?? Läs alla artiklar om bevattning­sförbudet på hallandspo­sten.se
Läs alla artiklar om bevattning­sförbudet på hallandspo­sten.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden