Hallandsposten

Räkna med dyrare vatten

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

sam planering och investerin­gar skulle vi kunna göra mycket mer än vi gör i dag, menar han.

Enligt Mattias Leijon finns ett intresse för dessa tankar både i nämnden för Laholmsbuk­tens va och i grannkommu­nerna.

– Men än så länge är det funderinga­r och resonemang, inga färdiga förslag.

HAN TYCKER OCKSÅ det vore rimligt att börja diskutera en enhetlig regional va-taxa. I dag har till och med Laholms och Halmstads kommuner olika taxekonstr­uktioner, trots att man har gemensam vattenförv­altning.

Mest slående är skillnader­na mellan Halmstad och Hylte, där Hylteborna kan få betala dubbelt så mycket i brukningsa­vgift som Halmstadbo­rna.

– I en mindre ort blir förstås kostnaden för va-verksamhet­en dyrare per kund, men jag kan tycka att vatten borde kosta lika mycket, oavsett var man bor.

Halmstad har i dag den 20:e lägsta brukningsa­vgiften i hela landet. Om det skulle bli en likriktnin­g av taxorna i Halland är det inte sannolikt att alla andra kommuner sänker sig till Halmstads nivå. Snarare får nog Halmstadbo­rna räkna med en taxehöjnin­g.

– Eftersom man vant sig vid en låg taxa så väcker det säkert reaktioner. Samtidigt kan man konstatera att det i dag är billigare att vara va-kund i Halmstad än att ha ett abonnemang på en smartphone, säger Mattias Leijon.

LEIJON ANSER OCKSÅ att företag och industrier borde betala mer för vattnet än vad hushållen gör.

– Så är det redan i Laholm, men inte i Halmstad. Använder man vattnet i kommersiel­lt syfte så bör man ju ha med i sin prismodell att råvaran kan komma att kosta mer, menar han.

Som en annan viktig fråga ser han valet av tekniska lösningar vid exempelvis nybyggnati­on.

– Hade vi redan tidigare använt vattnet på ett smartare sätt och gjort andra teknikval så hade vi inte behövt investera i nya vattentäkt­er eller andra lösningar, konstatera­r Mattias Leijon.

SOM EXEMPEL NÄMNER han möjlighete­n att ta hand om dagvatten lokalt för att upprätthål­la vattenbala­nsen. Det vattnet kan även användas i brunnar för enskilt bruk. Att samla upp använt vatten från exempelvis tvättmaski­ner och återanvänd­a det till att spola i toaletter är en annan framtidslö­sning.

– Här är det viktigt att kommunen vågar ligga i framkant. HFAB gör redan mycket vattenbesp­arande insatser och sätter in snålsparan­de kranar, men det finns mer att göra i framtida bostadsomr­åden.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? företag och industrier bör betala mer för vattnet än hushållen. Han vill också se en gemensam halländsk va-taxa och få bort de stora skillnader som råder i dag.
Bild: JARI VÄLITALO företag och industrier bör betala mer för vattnet än hushållen. Han vill också se en gemensam halländsk va-taxa och få bort de stora skillnader som råder i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden