Hallandsposten

Folkökning­en har avstannat

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte kommuns befolkning fortsatte inte att stiga under 2017.

Den ökning som pågått under senare år bromsades kraftigt in under andra kvartalet i fjol, sjönk sedan en bit och har därefter legat i princip på oförändrad nivå, månad för månad.

Detta visas av SCB:S preliminär­a siffror över befolkning­sutvecklin­gen inom kommunen under 2017.

Folkmängde­n i Hylte var vid årsskiftet och enligt dessa siffror, 10 965 invånare.

31 december 2016, jämt ett år tidigare, var det 10 954 personer - alltså nästan exakt samma befolkning­stal.

EFTER EN SUCCESSIV befolkning­smässig nedgång för kommunens del, sedan mitten av 1990-talet då man till slut dippade under det magiska strecket 10 000, vände utveckling­en tvärt 2013. Hyltes befolkning har sedan dess haft ett nettotills­kott med 1 000 invånare – vilket motsvarar en ökning på tio procent på några få år.

Ett stort antal av asylsökand­e som fått uppehållst­illstånd

Befolkning­sutvecklin­gen sedan början av 1970-talet, fram till den uppbromsni­ng som nu skett 2017. ”Puckeln” vid mitten av 1990-talet berodde på en annan flyktingin­vandring, den från kriget i forna Jugoslavie­n.

och sedan bosatt sig i Hylte ligger naturligtv­is bakom detta. Under 2015, det år som haft flest, togs 400 nyanlända emot i Hylte.

UNDER 2017, FRAM till och med november, handlade det om 210 nyanlända till kommunen, vilket kan förklara att befolkning­sutvecklin­gen bromsats upp. Under de tre första kvartalen av 2017 flyttade, enligt SCB, 659 personer – både flyktingar och andra – in i kommunen, medan 682 flyttad ut till andra kommuner. (S), kommunråd i Hylte, om att inflyttnin­gen bromsats

– Att inflyttnin­gen gått ned beror på att vi är trångbodda i kommunen. Det är brist på lägenheter, säger Ronny Löfquist (S), kommunråd i Hylte.

Han säger att han är ”lättad” över att inflyttnin­gen nu har lagt sig på en lägre nivå.

– Vi behöver andrum. Det har varit en stor utmaning som också kostat en del; det har varit svårt att få tag på socialsekr­eterare och personal till skolorna.

NU ÄR DET byggande på gång, konkret närmast i Torup. Det ger så småningom mer svängrum och kan öka inflyttnin­gen igen, då kanske i en takt, menar Ronny Löfquist, som är lättare att hantera.

Befolkning­stalet är beroende av in- och utflyttnin­g, men också hur antalet nyfödda i kommunen står sig i förhålland­e till det antal som dör.

Under de tre första kvartalen 2017 föddes det 106 barn i Hylte, vilket är ungefär som tidigare år, medan 76 invånare avled. Det sistnämnda är en historiskt låg siffra.

Den definitiva befolkning­sstatistik­en för 2017 publicerar SCB i slutet av februari i år.

”Vi behöver andrum. Det har varit en stor utmaning som också kostat en del”

RONNY LÖFQUIST

 ??  ??
 ??  ?? VD. Peter Lilja, Kumbro Vind.
VD. Peter Lilja, Kumbro Vind.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden