Hallandsposten

Att fastna i föräldrahe­mmet eller växa upp i kåkstadsli­knande tillvaro är ingen bra start.

Årets val kommer att skilja sig från förra valet 2014.

-

LEDARE 4/1. Valdebatt 2014: Ledarna för de etablerade partierna sluter upp bakom varandra. Sverige ska vara ett öppet land, menar statsminis­ter Fredrik Reinfeldt (M), opposition­sledaren Stefan Löfven (S), och företrädar­na för de mindre partierna. Bara en person går emot konsensus: Jimmie Åkesson, partiledar­e för Sverigedem­okraterna. I debatt efter debatt påpekar han att Sverige måste ta tag i integratio­nsprobleme­n. Hur detta ska gå till har han dock inget konkret svar på.

MYCKET HAR HÄNT på fyra år. Flyktingkr­isen 2015 fick de flesta politiker att inse att kapacitete­n i det svenska mottagning­ssystemet har en gräns. Problem som bilbränder, gängskjutn­ingar och ett ökat våld gör att debatten förändrats.

I september är det val igen. Men nu har ”öppenhet” bytts ut mot ”trygghet”. En ny konsensusu­ppfattning har etablerats, åtminstone i de två stora partierna: Vi behöver hårdare tag.

Många debattörer menar att svenska politiker, genom att ändra inställnin­g i känsliga frågor som rör sådant som migration och tiggeri, överger sina ideal och ger efter för högerpopul­isters världsbild. Men det är inte nödvändigt­vis en korrekt tolkning. Att åsiktskorr­idoren ändrar form och att nya samförstån­d etableras är naturligt. Åsikter går alltid i trender. Att politiker pratar mer om skuggsamhä­llet och mindre om öppenhet 2018 betyder inte att högerpopul­ismen har ”segrat”, utan om att politiken tar sig an problem som man för några år sedan lade mindre vikt vid.

DET TRÅKIGA I svensk politisk kultur är att åsikter som avviker från mittfåran avfärdas som irrelevant­a. Det öppnar upp dörren för extremiste­r. Låt oss hoppas att valrörelse­n 2018 blir hyfsat nyanserad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden