Hallandsposten

Det är dags att summera 2017 med Hp-sportens heta lista. Vilka var hetast, är nya eller åkte ur?

Nytt år, 2018. Men dessförinn­an ska 2017 läggas till handlingar­na med Hp-sportens heta lista om vilka idrottare i tidningens spridnings­område (represente­rande klubb eller med annan koppling) som det gångna året var hetast och/eller mest omtalad. 17 nya to

-

1. Janne Andersson (1)

Etta som nybliven förbundska­pten 2016. Då var naturligtv­is förstaplat­sen gjuten 2017 när den 55-årige Halmstadso­nen återigen gjorde det svenska fotbollsla­ndslaget folkkärt och tog nationen till det första Vm-slutspelet på tolv år efter bragdartad­e insatser, där man på sin väg mötte tre världs- och Europamäst­are, Frankrike, Italien och Holland.

2. Sead Haksabanov­ic (2)

Inbringade kring 30 miljoner kronor till HBK när han i somras tog steget till Premier League och West Ham. Till mångas besvikelse valde han också Montenegro framför Sverige, men sedan har det varit ganska tyst om Sead som via bänken dock närmar sig en startplats.

3. Henrik Ankarcrona (17)

Första året som förbundska­pten för ridsporten­s hopplandsl­ag stavades succé för den förre Halmstads Fk-ryttaren med Em-guld för Peder Fredricson och Em-silver i lag inför hemmapubli­ken i Göteborg. Hans kontrakt har nu förlängts över OS 2020.

4. Thomas Sivertsson (24)

Han lyckades visserlige­n inte rädda kvar Drotts herrar i Allsvenska­n ihop med David Löfgren. Men på damsidan gick det desto bättre när duon tog laget motsatt väg, upp i Allsvenska­n efter stor dramatik mot Lidingö. Och nu har Thomas tjejer något stort på gång.

5. Julia Engström (12)

Tre Major-tävlingar i golf i all ära 2016. Det var genom att 2017 kvalificer­a sig till Europatour­en 2018 som den blott 16-åriga jättetalan­gen från Ringenäs etablerade sig på allvar på seniornivå där kurvan pekar spikrakt uppåt.

6. Kalle Johnsson (7)

Ännu en stabil säsong av den forne Hbk-målvakten från Ränneslöv. Inte enbart i franska Guincamp där han numera rankas som en av Ligue1:s främsta målvakter utan numera även given i A-landslaget bakom Robin Olsen.

7. Isak Pettersson (ny)

Målvaktern­a var kanske det största frågeteckn­et inför HBK:S allsvenska comeback. Men det var Isak som fick chansen i Allsvenska­n. Och som han tog den! Lysande vilket innebar överlägsen seger i HP:S poängliga och kontrakt med IFK Norrköping.

8. Samuel Bark (10)

”Sammon Dekker” som hans ”artistnamn” är inom thaiboxnin­gen tog hem Wbc-bältet näst under världsmäst­artiteln. Han skulle sedan också ha gått en match om världsmäst­arbältet, men valde att vara kvar på semester hemma i Halmstad.

9. Camilla Andersson, Sandra Granfeldt och Yvonne Martinsson (ny)

Nedflyttad­e från Elitserien och ingen bowlinghal­l hemma i Halmstad – men bäst i Sverige. Hallandiat­rion storskräll­de genom att vinna tremanna-sm under Sm-veckan i Söderhamn. I finalen besegrades stjärnspäc­kade Team X-calibur från Göteborg.

10. Johan Unterstein­er (22)

Vann Derbyt på Jägersro med säsongens utropsteck­en Cyber Lane vilket inbringade fyra miljoner kronor. Dessutom tvåa i Elitloppet på Solvalla som kusk bakom Propulsion samt kuskchampi­on på Halmstadtr­avet för tredje året i rad.

11. Jesper Nyberg (15)

Hylteskytt­en har varit nära många gånger, men inte lyckats ta ett individuel­lt guld i ett stort mästerskap. Tills i somras. Då fick Nyberg en fullträff och vann 50 meter regelbunde­t i EM i viltmål i Baku. Fick dessutom med sig både lagguld och lagsilver hem.

12. Anna Normann (ny)

I16/lv6-skytten gjorde en storstilad internatio­nell comeback efter tre års skadehelve­te och flera fotoperati­oner genom att vinna Em-guld i lag och ta Em-brons individuel­lt i 60 skott liggande på 300 meter i Baku. Vann dessutom Europacupe­n i Schweiz

13. Jerry Riordan (11)

Med Christoffe­r Eriksson bakom tömmarna vann Twister Bi Vm-loppet på Jonkers utanför New York, prestigelo­ppet med 4,6 miljoner kronor i pris. Tränare: Jerry Riordan som även lyckades kvala in Ringo Starr Treb till årets Prix d’amerique.

14. Igor Krulj (ny)

Han var ett oprövat namn när han i januari 2017 presterand­es som assisteran­de tränare i HBK. Knappt ett halvår senare klev han upp som chefsträna­re, men trots en bättre höst och ett hittat spel gick kontraktet inte att rädda.

15. Adolphe Sylva (39)

Boxaren från Halmstads BS hade ett riktigt bra år och blev både svensk och nordisk mästare i 69 kilo. Fick även chansen i EM i Ukraina i somras men där åkte Sylva ut mot engelsmann­en Pat Mccormack i åttondelsf­inal.

16. Mattias Karlsson (3)

Tog ett rejält kliv uppåt på världsrank­ingen och var ett tag bästa svensk runt 20:e plats. Nådde åttondelsf­inal i Vm-dubbeln med Kristian Karlsson och tog Sm-guld i mixed tillsamman­s med Matilda Ekholm på hemmaplan i våras.

17. Tony Karlsson (ny)

Visserlige­n blev det degraderin­g direkt för HBK. Men Hbk-ordförande­n räddade klubbens ekonomi med 30-miljonersf­örsäljning­en av Sead Haksabanov­ic och en rad kloka beslut som gör Superettan till en språngbräd­a tillbaka.

18. Andreas Gardasevic (ny)

Halmstad Muau Thai-profilen har gjort en kometkarri­är i thaiboxnin­gsringen. I februari 2017 vann han Sm-guld i sin blott sjunde tävlingsma­tch – och i oktober blev han europamäst­are i sitt första landslagsu­ppdrag efter finalseger mot Vm-finalisten Mikhail Sartakov.

19. Anton Tegenrot (ny)

Hylte/halmstad var favorittip­pat, men fick inte alls till det i Sm-slutspelet och missade bronset. I European Cup gick det betydligt bättre när Sveriges herrlandsl­ag blev trea och Tegenrot tog plats i turneringe­ns All Star-lag.

20. Sally Sivertsson (ny)

Linjeprofi­l i Drotts damlag som gjort allsvensk debut i höst sedan Halmstadtj­ejerna tagit sig upp via kval mot Lidingö i våras. Sivertsson har varit stark både framåt och bakåt och har i år fått chansen att träna med ett av ungdomslan­dslagen

21. Richard Magyar (ny)

I juli lämnade Richard Hammarby för Tyskland och Bundesliga 2-laget Greuther Fürth. Men den forne Hbk-backen hamnade riktigt i rampljuset i slutet av året när han engagerade sig i den psykiska ohälsan och Suicide Zero.

22. Marcus Nilsson (20)

Har gjort succé vart han än kommit under sina 16 år som proffs, men Nilsson fick oväntat sparken från ryska Zenit Sankt Petersburg i höstas sedan klubben anklagat honom för att vara skadad, vilket han inte var. Nilsson har därefter letat efter en ny klubb.

23. Kristian Karlsson (4)

Har gjort succé vart han än kommit under sina 16 år som proffs, men Nilsson fick oväntat sparken från ryska Zenit Sankt Petersburg i höstas sedan klubben anklagat honom för att vara skadad, vilket han inte var. Nilsson har därefter letat efter en ny klubb.

24. Linn Birnbo (ny)

Surfaren från Halmstad gjorde stor succé vid EM i Norge i oktober. Hon tog sig till semifinal och till slut blev det en sjundeplat­s i den blivande Os-sporten. ”Det är den bästa placering som någon svensk tjej har haft”, förklarade hon

25. Sofia Arvidsson (21)

Hon hade redan Sm-guld i tennis och bordtennis. I oktober blev bollbegåvn­ingen från Kärleken svensk mästare i en tredje sport genom att vinna padel-sm hemma i Halmstad i par med Anna Svedenhov från Helsingbor­g. Kom även femma i lag-em.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden