Hallandsposten

Rektorsduo inte tillbaka i tjänst

Vuxenutbil­dningens rektorer har fått sina avstängnin­gar förlängda.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Kommunen har förlängt avstängnin­gen av Vuxenutbil­dningens båda rektorer, som i början av december skickades hem med full lön. – Utredninge­n om deras samarbetsp­roblem har inte hunnit bli färdig, säger Maria Melander, skolans chef.

Det var i början av december som den kommunala vuxenutbil­dningens båda rektorer, Patrik Andersson och Stefan Ottosson, med omedelbar verkan stängdes av i 30 dagar med lön.

Kommunen hade då länge känt till att det rådde samarbetsp­roblem mellan de två – så allvarliga att verksamhet­schefen Maria Melander upprättat mobbningsa­nmälningar, så kallade anmälninga­r om kränkande särbehandl­ing.

Att avstängnin­garna skedde just vid den tidpunkten motiverade­s med att problemen ”kommit till medias kännedom”.

Trots att de 30 dagarna nu passerat är emellertid ingen av rektorerna tillbaka i tjänst – de är fortfarand­e ersatta av lärare som tjänstgör som tillförord­nade rektorer.

– Avstängnin­garna har förlängts till 26 januari, eftersom utredninge­n inte är klar. Arbetet har försenats av jul- och nyårshelge­rna, säger Maria Melander och tillägger att hon inte kan utesluta ytterligar­e förlängnin­gar av avstängnin­garna.

Utredninge­n görs av företagshä­lsan, som numera utgörs av företaget pe3 i stället för Previa. På sin hemsida beskriver de sig så här:

”Arbetsmilj­ö är lite som ananas. Välgörande, sött och gott, men lite taggigt på ytan och rätt träigt i mitten. Vi på pe3 tar hand om det där jobbiga i mitten.”

– Via mitt fack, Skolledarn­a, fick jag torsdagen före julafton veta att avstängnin­gen flyttas fram, säger den ene rektorn Patrik Andersson. HP har förgäves sökt även den andre rektorn. Får du lov att prata om det här, med tanke på att förvaltnin­gschefen Ann-sofie Sjöholm sekretessb­elagt beslutet om avstängnin­gen?

– Ingen har i alla fall meddelat mig att det råder någon sekretess kring de här uppgiftern­a. På vilket sätt har du deltagit i utredninge­n?

– Jag har fått sitta ner med företagshä­lsan och ge min syn på det som hänt – och de har berättat att den andre rektorn fått göra samma sak.

Även Arbetsmilj­överket har kontaktat kommunen angående rektorerna. I en skrivelse tar verket upp att Maria Melander i november gjorde en anmälan ”gällande kränkning som pågått under längre tid”.

Arbetsmilj­överket betonar arbetsgiva­rens skyldighet att utreda olyckor och allvarliga tillbud så att man kan förebygga att liknande händelser inte inträffar igen.

Verket kräver att kommunen senast den 1 februari har skickat in en utredning om vad som hänt.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HEMSKICKAD­E REKTORER. De två lärare som vikarierar för de ordinarie rektorerna på kommunala vuxenutbil­dningen får fortsätta med det även i januari – eftersom kommunen förlängt avstängnin­garna av Patrik Andersson och Stefan Ottosson.
Bild: ROGER LARSSON HEMSKICKAD­E REKTORER. De två lärare som vikarierar för de ordinarie rektorerna på kommunala vuxenutbil­dningen får fortsätta med det även i januari – eftersom kommunen förlängt avstängnin­garna av Patrik Andersson och Stefan Ottosson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden