Hallandsposten

Påfrestand­e väntan på utvisning

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Lulzim Rahiti, frisören som hotas av utvisning, vet fortfarand­e inte något om sin framtid. Detta trots en dom som talar till hans fördel. Men Migrations­verkets handläggar­e vidhåller att utvisnings­beslutet gäller.

– Jag har inte hört något. Det känns väldigt oroligt, säger Lulzim Rahiti, som fortsätter att arbeta som vanligt tills vidare.

Hans juridiska ombud, advokat Anders Funcke, har haft kontakt med Lulzims handläggar­e på Migrations­verket i Malmö.

– De vill inte ompröva ärendet eftersom de anser att beslutet i hans ärende är fattat innan domen kom och därför ska gälla, säger Anders Funcke.

SAMTIDIGT HÅLLER Migrations­verkets rättsavdel­ning centralt på att tolka den vägledande domen som Migrations­överdomsto­len avkunnade före jul. I domen slås fast att mindre avvikelser från kollektiva­vtal inte ska vara skäl för utvisning av personer som har tillfällig­a arbetstill­stånd i Sverige.

Det fall som domen gäller är en pizzabagar­e i Jokkmokk vars arbetsgiva­re missade att höja hans lön med 460 kronor när kollektiva­vtalet ändrades. Arbetsgiva­ren rättade misstaget så fort det upptäcktes.

I Lulzim Rahitis fall handlar det om en missad löneförhöj­ning med 273 kronor i månaden – ett fel som också rättades när det upptäcktes.

Maria Rankka, vd för Stockholms handelskam­mare, har reagerat på Migrations­verkets hantering av de här ärendena. Hon uttalar sig i en artikel i Dagens Nyheter och anser att utvisninga­r måste omprövas mot ny praxis.

– Situatione­n fortsätter att vara helt absurd. Utvisnings­beslut som ännu inte är verkställd­a är nu i strid med gällande praxis, ändå verkar det som att de ska verkställa­s, säger hon till DN.

HALLANDSPO­STEN har varit i kontakt med Migrations­verkets presstjäns­t som säger

att verkets rättsavdel­ning arbetar med tolkningen av domen. Man kan inte säga något om när migrations­verkets handläggar­e kommer att få nya riktlinjer om hur de ska agera i fall som Lulzim Rahitis.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? OKLAR FRAMTID. Lulzim Rahiti vet ännu inte om han får stanna i Sverige.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV OKLAR FRAMTID. Lulzim Rahiti vet ännu inte om han får stanna i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden