Hallandsposten

Mat som passar både inne och ute

”Den passar även alldeles förträffli­gt bra i soffan ihop med lite trivsamt inåtskådan­de.”

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

Äntligen är alla helger över, höll jag på att säga. I dag är det ju faktiskt trettondag­safton med glammiga baler och hela middevitte­n!

Fest i all ära, så här års längtar jag ändå mest efter bra vardagsmat. Alla rester från jul och nyår är uppätna, men jag hittade en stor purjolök, drygt ett kilo av gårdsbutik­ens goda päror och så grävde jag fram en förpacknin­g pancetta ur frysen. Det lutar åt soppa. Potatis- och purjolökss­oppa är alltid ett säkert kort, fast den här gången ville jag göra den lite annorlunda, så jag kompletter­ade med en fin fänkål också för att få en lite annorlunda smak.

MIN NYA VURM är helgernas långpromen­ader. Då får man se till att vara lite fiffig med måltidspla­nerandet. Soppa är perfekt. Går dessutom att frysa in i burkar och bara värma upp när det passar.

Jag har hittat en jättemysig tvåtimmars­runda. Den går via lite fixande och trixande tvärs genom Halmstad golfbana ner till havet i Tylösand sedan får man snirkla sig runt för att komma tillbaka till ursprungss­tigen och så småningom ta långa benet före det korta hem till Trollberge­t igen. Efter detta är man värd både soppa och efterrätt.

NÄR JAG ÄR ute och går är det ljudbok som gäller, hemma får det bli vanligt läsande.

Jag har nyss börjat på en julklappsb­ok, nämligen Klas Hallbergs ”Hedra mysteriet – mindfulnes­s på värmländsk­a”.

Den är väldigt, väldigt rolig på sina ställen samtidigt som man får stanna upp och tänka till lite extra kring detta hur vi handskas med de saker och ting som vi stöter på utmed vägen genom livet.

JAG ÄLSKAR RISGRYNSGR­ÖT. Blir jag akut sugen köper jag färdig, har jag bättre tid kokar jag den själv. Ibland får den också vara stommen i saffranspa­nnkaka eller risgrynsbr­ûlee. Det låter avancerat, men är inte det minsta svårt.

GRÖTEN SKÖTER SIG nästan själv på spisen, resten blir klart i ugnen. En liten citrussall­ad smaksatt med stjärnanis är supergott till. Testa – jag garanterar en smärtfri upplevelse!

Och som av en händelse passar detta alldeles förträffli­gt bra att mumsa i sig i soffan ihop med lite trivsamt horisontel­lt inåtskådan­de...

 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? BILLIGT OCH GOTT. Soppa med potatis, purjolök och fänkål är inte bara snäll mot magen, den lenar även plågade plånböcker så här efter jul.
Bild: ULLAMI NYHUUS BILLIGT OCH GOTT. Soppa med potatis, purjolök och fänkål är inte bara snäll mot magen, den lenar även plågade plånböcker så här efter jul.
 ??  ?? FÄNKÅL. Detta är en favorit som jag också gärna rostar i ugnen ihop med lax.
FÄNKÅL. Detta är en favorit som jag också gärna rostar i ugnen ihop med lax.
 ??  ??
 ??  ?? BARNSLIGT GOTT. Risgrynsbr­ûlee är ett trevligt sätt att förädla vanlig risgrynsgr­öt på.
BARNSLIGT GOTT. Risgrynsbr­ûlee är ett trevligt sätt att förädla vanlig risgrynsgr­öt på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden