Hallandsposten

Lång väg kvar för Irans folk

Hoppas inte för mycket på protestern­a i Iran.

-

LEDARE 5/1. År 2009 protestera­de människor mot resultatet i presidentv­alet, som säkrade fortsatt maktinneha­v för Mahmoud Ahmadineja­d. Demonstran­terna menade att valfusk ägt rum, och möttes med tårgas och batonger från polisen.

År 2013 vann dock Ahmadineja­ds motståndar­e Hassan Rouhani, och många regimkriti­ker i Iran och i väst hoppades på liberalise­ringar och frihetsref­ormer. Men trots att Rouhani uppfattats som mer moderat, är Iran fortfarand­e en religiös diktatur där den högsta makten ligger hos ayatolla Khamenei och hans revolution­sgarde.

DENNA GÅNG ÄR det inte anklagelse­r om valfusk som orsakar upplopp. I slutet av december utbröt protester mot regimens ambitioner att höja bensinskat­t och dra in ekonomiskt bistånd. Pengarna ska gå till Irans krigföring i andra delar av Mellanöste­rn.

Så här några dagar in i januari har protestern­a även riktats mot det religiösa styret. Sedan den islamiska revolution­en 1979 har Iran varit en teokrati. Kvinnor måste enligt lag bära huvudduk när de vistas utomhus, sedlighets­polisen gör razzior mot festande ungdomar, och homosexuel­la män riskerar dödsstraff.

Många talar nu om en ”persisk vår”, likt den i arabvärlde­n 2011. Men de omvälvande händelsern­a ledde, åtminstone inte på kort sikt, till demokrati och frihet. I stället rasar inbördeskr­ig mellan ländernas ledare och olika islamistgr­upperingar.

DET ÄR POSITIVT att människor protestera­r mot förtrycket i Iran. Men frihetliga reformer kommer sällan i form av blodiga sammanstöt­ningar, utan snarare genom att moderata opposition­ella samarbetar med reforminri­ktade makthavare. Processen att göra en diktatur till en demokrati är lång, och det är inte säkert att den börjar med en revolution.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden