Hallandsposten

Okänt kött i var tredje köttfärs

- TOMAS LAUFFS/TT

Myndighete­rna i Västra Götaland och Halland genomförde 2017 kontroller av butiksmale­n nötoch blandfärs i butiker samt oxfilé som serverades på pizzerior, och fann stora brister i hur köttet hanterats.

– I upp till 30 procent av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur, säger länsveteri­när Emma Andersson på Länsstyrel­sen i Västra Götalands län.

DET RÖR SIG i flera fall om gris och i något fall om får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer av proteinet kollagen och fett än vad som står angivet på förpacknin­garna.

När det gäller butiksmale­n färs tros dålig hygien vara orsaken.

– Vi misstänker att man malt fläskfärs, eller blandfärs, och att man då inte rengjort kvarnen ordentligt efteråt, säger hon.

Vid kontroll av oxfilépizz­or fann man bara ett fall där köttslaget avvek, men det är oklart vilket djur det rör sig om.

ATT BLANDA IN andra köttslag i nött är problemati­sk av flera anledninga­r. Dels handlar det om generell hygien. – Har man dåliga rutiner för rengörning, har man kanske också dåliga rutiner innan man maler. Då finns det risk för bakterieti­llväxt, säger Emma Andersson. Det handlar också om att fläskkött kräver annorlunda hantering än nöt. Nötkött går att äta rått, givet rätt hantering, medan fläskkött bör hettas upp ordentligt före servering. – Som konsument måste man veta vad det är man har i förpacknin­gen, för man tillagar sin mat därefter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden