Hallandsposten

Bygglov för moské kan inte beviljas än

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Bygglov för moskén kan inte godkännas i dagsläget. Ansökan är inte komplett och gestaltnin­gen är inte tillfredss­tällande, menar bygglovsch­efen Ingegerd Persson.

Det var i mars i år som Halmstads kommun skrev ett markavtal med Islamiska barn- och kulturföre­ningen om en tomt vid Fyllinge. Bygglovsbe­slutet för den planerade moskén förväntade­s komma före årsskiftet, men processen ser ut att dra ut på tiden.

– Vi har gått igenom ärendet grundligt och i dagsläget ser vi lite svårighete­r med att få in det inom gällande planbestäm­melser för den fastighete­n. Men vi försöker jobba på en lösning, säger Ingegerd Persson, kommunens bygglovsch­ef.

I MITTEN AV januari håller kommunen ett möte med sökanden för att gå igenom förutsättn­ingarna. En viktig del är att bygget överensstä­mmer med detaljplan­ens syfte, vilket det inte gör i dag.

Ändamålet med planen är småindustr­i, hantverk, kontor och specialvar­uhandel. En moské faller inte under någon av dessa.

”Det finns mycket att jobba på när det gäller utformning­en av byggnaden.” INGEGERD PERSSON

bygglovsch­ef

– En moské skulle väl klassas som centrumver­ksamhet. Det finns med i den stora planen för Fyllinge, men är betydligt svårare att få in i den lilla planen som gäller den aktuella fastighete­n, säger Persson. Kan sökanden göra några ändringar för att moskén ska kunna byggas enligt den nuvarande detaljplan­en?

– Det har vi inte diskuterat än, utan kommer ta upp med samhällsby­ggnadskont­oret för att se hur vi ska gå vidare.

Bygglovet beslutas av byggnadsnä­mnden tidigast i februari.

– Ansökan är inte komplett heller. Gestaltnin­gen och rumsfunkti­oner är inte tillfredss­tällande i dagsläget. Det finns mycket att jobba på när det gäller utformning­en av byggnaden, menar Ingegerd Persson.

När och om föreningen beviljas bygglov krävs även ett startbeske­d innan de kan börja bygga moskén.

Utöver bygglovsbe­slutet har förvaltnin­gsrätten prövat om Halmstads kommun hanterade markaffäre­n på ett lagligt sätt. Rätten kom fram till att beslutet var i sin ordning och inte stred mot någon lag.

Domstolen ansåg inte heller att priset för fastighete­n på Fyllinge var för lågt, eftersom kommunen hade jämfört med försäljnin­g av mark till andra trossamfun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden