Hallandsposten

Moskéfråga­n

Mer på webben!

- ISABEL BARK ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

ägde rum på ett betydligt större om- att ha tillräckli­g kunskap om ärendet, menar Püss.

– Om vi har en folkomröst­ning om moskén – ska vi då ha folkomröst­ning om alla byggnation­er? Om en tiondel av Halmstads röstberätt­igade skriver under för en folkomröst­ning om moskén – ändrar det din inställnin­g?

– Spontant nej. Jag tycker att invånarnas åsikter är viktiga, men i det här fallet ser jag inte två tydliga alternativ i en folkomröst­ning.

Även andra partier som HP har talat med är skeptiska till en folkomröst­ning.

– Jag känner inte att det finns något behov av det. Det handlar inte bara om tomten, utan om religionsf­rihet, säger Bertil Andersson (S).

– Hur skulle den konkreta frågan vara formulerad? Jag är avvaktande eftersom det inte finns en konkret fråga, säger kommunråde­t Jenny Axelsson C).

Anna-lena Cumtell (KD) ville stoppa det nya moskébygge­t efter att företrädar­e för moskén på Fredsgatan hade gjort homofobisk­a uttalanden våren 2015. Ändå tycker hon inte att en folkomröst­ning är rätt väg att gå.

– Det vore mycket olyckligt om det blev en folkomröst­ning. Risken är att grupper ställs mot varandra och det tycker jag inte. Platsen har vi redan godkänt och det beslutet backar man inte från.

Förutom SD är SPI det enda partiet som förordar en folkomröst­ning, men den ska i så fall enbart handla om placeringe­n av moskén.

– Det är en så pass stor och splittrand­e fråga för medborgarn­a att man borde ha en rådgivande folkomröst­ning. Jag har inget emot ett moskébygge. Vi har muslimer i landet och de ska naturligtv­is ha rätt till sina helgedomar, menar Bo Fridolph (SPI).

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ?? Läs alla artiklar om det planerade moskébygge­t på hallandspo­sten.se
Läs alla artiklar om det planerade moskébygge­t på hallandspo­sten.se
 ??  ?? JA TILL FOLKOMRÖST­NING. ”Det är en så pass stor och splittrand­e fråga för medborgarn­a att man borde ha en rådgivande folkomröst­ning”, menar Bo Fridolph (SPI).
JA TILL FOLKOMRÖST­NING. ”Det är en så pass stor och splittrand­e fråga för medborgarn­a att man borde ha en rådgivande folkomröst­ning”, menar Bo Fridolph (SPI).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden