Hallandsposten

Bron har undersökts av experter

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Experter har gjort en första undersökni­ng av gångbron över Nissan. – Vi har aldrig varit med om så här kraftiga skador tidigare, säger Staffan Isaksson, broingenjö­r på WSP.

Tillsamman­s med kollegan Johan Andersson ägnade han gårdagen åt att göra en översyn av den brandskada­de bron.

– Även om det kan se illa ut vill vi skapa oss en bild över hur mycket som är skadat, säger Staffan Isaksson.

UNDERSÖKNI­NG gjordes i förberedan­de syfte för att ta reda på hur det mer grundliga besiktning­sarbetet ska utföras och vilka åtgärder kommunen behöver vidta.

– Vi kanske behöver såga upp mer av bron, eller ta bort sidoplåtar­na som omsluter hela konstrukti­onen för att de ska komma åt bättre, säger Anders Thorén, chef för teknik- och fritidsför­valtningen.

Både Staffan och Johan är bekanta med bron.

– De gjorde en rutinbesik­tning i höstas så de har en tämligen färsk blick av hur den ser ut, säger Peter Berndtson, beläggning­singenjör.

Anders Thorén är nöjd över att arbetet kunnat komma i gång så snabbt.

– Varje dag är viktig och vi vill ju få svar så fort som möjligt. När vi bad dem att prioritera detta så gjorde de det och det är vi mycket tacksamma för.

EXAKT NÄR DEN mer grundliga undersökni­ngen kan komma i gång är oklart, men han hoppas att det ska ske redan nästa vecka eller veckan därpå. Och därefter kan brons framtid avgöras.

– I bästa fall kan vi kanske kapa bron en bit ut och svetsa på en ny del. I sämsta fall måste vi byta ut hela bron, säger Anders Thorén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden