Hallandsposten

Hyltes första askgravlun­d invigs

- LENNART HILDINGSSO­N

Det beskrivs av församling­sprästen som ett alternativ till såväl en enskild gravplats som en anonym minneslund – askgravlun­den vid Färgaryds kyrka.

– Den har samma karaktär av kollektiv gravplats som minneslund­en, men är inte så anonym. Anhöriga får lov att vara med när askan sätts ned och det sätts också upp en skylt på en särskild sten. Jag vet att det här är efterfråga­t, berättar Bo Lindbladh, kyrkoherde i Hyltebruks pastorat.

ASKGRAVLUN­DEN SKULLE egentligen ha invigts på alla helgons dag i början av november. Men stenen, som är central i sammanhang­et, var inte levererad från stenhuggar­en och det hålls nu i stället en ceremoni på lördag.

– Jag läser en text, det blir en psalm och kyrkvärdar­na är med. Men invigninge­n är förstås öppen för vem som helst att vara med, säger Bo Lindbladh.

Gravlunden­s läge på begravning­splatsen i Färgaryd, alldeles intill kyrkans korgavel, domineras av två stora träd. Under dem har det också, förutom stenen, byggts en damm och satts upp ett ställ med vaser för anhörigas snittblomm­or.

NÄR DET SÅ småningom sker en begravning­ar vid platsen, kommer askan att gravsättas i jorden. Det sker alltså ingen spridning av askan, som det kan göras i vissa minneslund­ar. Anhöriga är inbjudna att delta vid gravsättni­ngen och erbjuds också att sätta upp en namnskylt på stenen. Kyrkan svarar för skötseln. Askgravlun­den är också den första som anlagts inom Hyltebruks pastorat.

– Vi kommer nu att göra en inventerin­g som rör de andra kyrkogårda­rna, för att se om vi ska göra likadant på dem, säger kyrkoherde Lindbladh. Jag tror att det kommer att bli på fler platser.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? UNDER GRENVERKET. Askgravlun­den domineras av minnessten­en som lyses upp på kvällstid. På stenen ska skyltar, med de begravdas uppgifter, sättas upp efter hand.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N UNDER GRENVERKET. Askgravlun­den domineras av minnessten­en som lyses upp på kvällstid. På stenen ska skyltar, med de begravdas uppgifter, sättas upp efter hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden