Hallandsposten

Öppna upp Halmstad för medborgarn­a

-

Det är dags att riva de murar som Halmstads kommun har skapat mot omvärlden, skriver Mats Lundkvist.

DEBATT 5/1. En kommun är ett uttryck för en gemenskap, en organisati­on där vi tillsamman­s löser saker för gemensam nytta. Som medborgare i kommunen har vi rättighete­r och skyldighet­er. Skyldighet att göra rätt för oss, men samtidigt rätt att veta vad som sker i kommunen och hur saker förhåller sig. Och rätt att få ett ord med i laget.

En fungerande gemenskap förutsätte­r demokrati – med öppenhet och dialog. Olof Palme talade ofta och mycket om ”det öppna samhället”. Som medborgare, politiskt verksam och som förtroende­vald har jag under många år haft kontakt med olika delar av kommunens verksamhet­er och mött denna viktiga öppenhet.

I BÖRJAN AV förra året initierade en kommunal handläggar­e ett möte, men tid var inte bestämd. När jag skulle ta kontakt fann jag mig sakna mejladress och telefonnum­mer. Inga problem, jag ringde kommunens växel. Lång väntan. Tittade på klockan – det tog 10 minuter att få svar. Lång tid i en telefonväx­el. Bad att få tala med sökt handläggar­e, men si det går inte! Jag hade nämligen inte hamnat i en telefonväx­el utan i en mur – ett ”kontaktcen­ter”. Någon telefonväx­el finns inte mer. Jag fick uppge alla möjliga data och sätta mig att vänta. Efter 20 minuter ringde handläggar­en och tid bestämde. Samtalet tog en minut. Jag konstatera­r att jag nu är en reducerad medborgare – en kommunkund.

En fungerande gemenskap förutsätte­r demokrati – med öppenhet och dialog.

Det påminner om ett bankärende åt en anhörig. Banken hade då lokal på bottenvåni­ngen vid Torget, mittemot Rådhuset. Kommer hem, saknar ett papper och ringer bankkontor­et. Efter trekvart får jag svar från ett kontaktcen­ter i Norrland. Banken stängde medan jag väntade. Nu låter jag banken flytta utomlands utan mig, men jag kan inte bli kund i en annan kommun.

DET KOMMUNALA MURBYGGET tar sig även andra uttryck. Hemsidan var tidigare bra. Öppenheten var så stor att tjänstemän stundom fann basfakta för det dagliga arbetet på hemsidan. Mycket är borta på den alltmer strikta hemsidan, inte minst uppgifter om organisati­on och kontakter. 24-timmarskom­munen kunde ha stärkt det öppna samhället, men tekniken har blivit en del i murbygget. Med åren har det också blivit allt svårare att få tjänstemän att informera på partiers möten – en viktig del i den demokratis­ka dialogen; att få ut korrekta fakta till det politiska samtalet.

Murar mot omvärlden får kommungeme­nskapen att krympa. Riv murarna! Vädra! Halmstad behöver åter bli en del i det öppna samhälle där vi möts.

Mats Lundkvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden