Hallandsposten

Miljöskadl­iga plastpåsar

-

MILJÖ. Snart är förhoppnin­gsvis plastpåsen­s saga slut. En plastpåse tillverkas av fossila bränslen, förbrukar mängder vatten och energi vid tillverkni­ngen och transporte­ras ofta över halva jordklotet innan den når fram till slutkunden. Enligt en ny Eu-förordning och ny lag i Sverige ska färre av oss använda plastpåsar. I Sverige är målet reducering med hälften inom några år. Vissa länder, såsom Frankrike, har redan helt förbjudit plastpåsar. Även Svensk Handel är på olika sätt engagerade i nämnda miljöarbet­e.

I Halmstad finns dock ett företag som inte engagerar sig i ovannämnda riksomfatt­ande miljöarbet­e. Jag tänker på Hem. Numera stipuleras det från Hem att allt i soptunnan ska vara förpackat i plastpåse med dubbelknut. Allt för att underlätta vid deras förträffli­ga sorterings­anläggning. För att klara av sin sophanteri­ng måste man enligt Hem alltså skaffa plastpåsar, något som vi enligt övriga miljöansva­riga i landet helst ska låta bli. Hur står det till med ”miljötänke­t” inom Hem?

Undrande

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV ?? SOPOR I PLAST. Optisk sortering har funnits några år i Sverige. I Halmstad är det dock nytt.
Bild: STEFAN BENNHAGE/ARKIV SOPOR I PLAST. Optisk sortering har funnits några år i Sverige. I Halmstad är det dock nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden