Hallandsposten

Tysk brottsstud­ie pekar ut asylsökand­e

- MARIA DAVIDSSON/TT

Våldsbrott­en i Tyskland har ökat i spåren av den stora flyktingst­römmen 2015, visar en ny tysk studie. Unga män från Nordafrika, utan chans att få stanna, sticker särskilt ut.

– Det är inte orimligt att det förhåller sig så i Sverige också, säger kriminolog­en Jerzy Sarnecki.

Våldsbrott­en i Tyskland var på nedgång men efter 2014–2015, då många asylsökand­e sökte sig till landet, ökar de igen. Kriminolog­en Christian Pfeiffer och hans forskartea­m har gjort en djupdyknin­g i brottsstat­istiken i delstaten Niedersach­sen och de ser ett samband med den stora ökningen av antalet asylsökand­e.

De tyska forskarna lyfter särskilt fram några förklaring­ar – unga män i den mest våldsaktiv­a åldern 14–30 år var överrepres­enterade bland de asylsökand­e, det är mycket vanligare att brott anmäls om det är en utlänning som pekas ut som förövare och det är framför allt personer från länder som har liten chans att få stanna i landet som begår brott, ofta från Nordafrika.

TYSKLAND OCH SVERIGE var bland de länder i Europa som tog emot flest flyktingar under 2015. Till Sverige kom runt 160 000 människor. Här har ingen motsvarand­e studie som den tyska gjorts, men Jerzy Sarnecki tror att den skulle visa liknande resultat.

– Det är vad våra teorier säger. Unga män som lever under otrygga förhålland­en med låg social kontroll, ja då ökar risken för brottsligh­et. Det är det vi undervisar våra studenter på A-kursen i kriminolog­i i, säger han.

I den tyska studien framkommer också en helt annan bild. Bland flyktingar från Syrien, Irak, Afghanista­n och andra krigsområd­en med gott hopp om att få stanna ligger brottsligh­eten under genomsnitt­et.

– Det är exakt vad du ska förvänta dig. De personerna är utsatta för hög grad av social kontroll och de har oerhört mycket att förlora på att bete sig felaktigt, säger Jerzy Sarnecki.

”Det är inte orimligt att det förhåller sig så i Sverige också.” JERZY SARNECKI kriminolog

FLERA TYSKA MEDIER rapportera­r om studien och i det tyska nyhetsprog­rammet Tagesschau pekar Christian Pfeiffer bland annat ut trångboddh­et som ett problem. Och även bristen på kvinnor.

– Ju högre andelen kvinnor är i en flyktinggr­upp, desto lägre blir männens våldskrimi­nalitet. Kvinnorna har en civilisera­nde inverkan, säger han i Tagesschau.

Därför tror Christian Pfeiffer på att öka möjlighete­rna till familjeåte­rförening för de som får stanna i Tyskland. För de som måste lämna landet tror han i stället på bättre återvändan­deprogram och bättre samarbete med hemländern­a. * Mamma Vattnar Jorden Medan Jag Sätter Unga Nya Plantor

– planeterna i solsysteme­t från solen räknat (Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto – även om den sistnämnda inte längre räknas som planet)

* Eken I Ystad Är Övertänd

– svenska alfabetets mjuka vokaler (EIYÄÖ)

* Röding Och Gädda Går Båda i Vatten – regnbågens färger utifrån och in (Röd, Orange, Gul, Grön Blå, Indigo, Violett) * VI ska Äta, Ni ska Laga – Hallands fyra åar norrifrån (Viskan, Ätran, Nissan, Lagan)

* En Häftig Groda Dansar Aldrig Ensam – gitarrens strängar från den ljusaste (EHGDAE) * USA KL 3 – bergartern­a i Kinnekulle (Urberg, Sandsten, Alunskiffe­r, Kalksten, Lerskiffer, Trapp) * Låt Cecilia Döda Monstret – Romerska talsysteme­t (L=50, C=100, D=500, M=1000)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden