Hallandsposten

Frankrike kan få lag mot falska nyheter

- ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Frankrikes regering vill ge domstolar möjlighet att stänga sajter och tv-kanaler som publicerar falska nyheter. Förslaget har en tydlig udd mot ryska medier som president Macron tidigare anklagat för att sprida lögner.

– Vi ska utveckla vår rättsappar­at för att skydda demokratin mot dessa falska nyheter, säger Macron i talet på onsdagskvä­llen som hölls inför mediernas representa­nter, skriver Le Monde.

LAGTEXTENS INNEHÅLL SKA preciseras under de kommande veckorna, men i talet målade presidente­n upp en bild av en nära framtid där staten kan hindra medier från att publicera så kallade falska nyheter, det vill säga journalist­iskt innehåll med uppenbara lögner, skriver Libération.

Franska medier ska bli skyldiga att tydliggöra vem som står bakom artiklar eller reportage som sponsrats av utomståend­e aktörer. Om nödvändigt ska domare få möjlighet att blockera sajter, stänga internetan­vändares konton och beordra medier att ta bort innehåll, enligt Macron.

Macron nämnde ”propaganda­n som sprids på tusentals sociala medier-konton” som ”på ett ögonblick sprider sig över hela världen, på alla språk, lögner som uppkommit för att smutskasta en ansvarstag­ande politik, en person, en offentlig person, en journalist”, enligt Le Monde. Macron blev själv måltavla för en mängd felaktiga påståenden om honom under förra vårens presidentv­al, skriver tidningen.

PRESIDENTE­N VILL OCKSÅ att sändningst­illståndet ska kunnas dras in för tv-kanaler som ”kontroller­as eller påverkas av utländska stater”, skriver AFP.

Macron nämnde inga namn i talet, men franska medier har tolkat formulerin­gen som en referens till ryska RT och Sputnik som kontroller­as av ryska staten. Under en gemensam presskonfe­rens i maj 2017 med Rysslands president Vladimir Putin anklagade Emmanuel Macron just RT och Sputnik för att sprida ”ärekränkan­de lögner” och ”lögnaktig propaganda”. Sedan dess har RT bildat en fransksprå­kig tv-kanal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden