Hallandsposten

”VI KÄNDE DIREKT ATT DET VAR HELT RÄTT FÖR OSS”

- KARIN CEDRONIUS/TT

Inga griniga ungar i mataffären och ingen middagsstr­ess. Bara god, hemlagad mat med nyttiga ingrediens­er. Därtill skön gemenskap och trygghet för barnen. Låter det som en utopi? Inte alls, det är kollektivt boende à la 2017.

Det fixas och stökas i storköket på Magnus Ladulåsgat­an i Stockholm. I fönstren hänger adventsstj­ärnor, på borden brinner stearinlju­s och i ett hörn står en pyntad gran och lyser välkomnand­e. Dagens middag står på serverings­bordet och kring faten står matgästern­a redo att ta för sig. Men detta är ingen vanlig familjemid­dag, här har närmare 40 personer samlats för att få sig en bit mat. En sak har de alla gemensamt – de är grannar och medlemmar i föreningen Kollektivh­uset Södra station.

– Vi bor i en bostadsrät­tsförening där man även kan välja att gå med i en kollektivh­usförening och på det sättet bli en del av matlaget och den övriga gemenskape­n i huset, berättar Anna Starbrink som bor i huset tillsamman­s med sin man Jonas Förare och barnen Hugo, 12 år och Maj, 10 år.

FAMILJEN ÄTER MIDDAG i kollektivh­usets matsal så gott som varje vardag. Två gånger i månaden, 2,5 timme varje gång, arbetar de själva i köket. Då skriver de upp sig för någon av sysslorna som matlaget förväntas göra. Det kan handla om allt från förberedel­ser till matlagning, diskning eller att ta emot gästerna * Alla som flyttar in i huset erbjuds att gå med i föreningen Kollektivh­uset vars hjärta är matlaget. Varje vardag under skoltermin­erna lagar ett matlag middag som serveras i den gemensamma matsalen mellan klockan halv sex och sju. Cirka 70–90 portioner per dag brukar gå åt. Alla medlemmar förbinder sig att jobba minst fem timmar per månad, uppdelat på två tillfällen. Huset har även flera gemensamma lokaler och man ordnar ofta gemensamma aktivitete­r.

och pricka av dem på listan. Men när Anna och Jonas flyttade till lägenheten för sju år sedan visste de faktiskt inte att de hade flyttat till ett modernt kollektivb­oende.

– Vi hade väl sett det i prospektet som hastigast men inte tänkt närmare på det. Det var först efter ett år, när jag kom i kontakt med en granne som sa att vi borde gå med i matlaget, som vi upptäckte hur bra det är. Vi gick dit en kväll och åt middag och kände direkt att det var helt rätt för oss, säger Anna.

Det bästa med matlagen är, förutom den sociala biten, att de slipper stressen kring att planera, handla och laga mat varje vardagkväl­l. Dessutom är det en stor trygghet för barnen att ingå i ett större kollektiv, menar Anna och Jonas.

– Det är både socialt och tryggt att bo som vi gör. Man bygger ett nätverk av människor som man litar på och barnen får flera bra och trygga vuxenrelat­ioner, berättar Jonas.

ANNA, SOM SJÄLV har provat på ”riktigt” kollektivb­oende i villa när hon var i 25-årsåldern, håller med och säger att hon tycker att den här formen av kollektivb­oende är idealet för henne och familjen i den livssituat­ion de är i just nu.

– Jag gillade även den formen av kollektivb­oende, där alla bodde i samma hus och delade på det mesta. Men just nu är det här en perfekt avvägning för oss. Vi får både de gemensamma delarna och allt positivt kring det, men har samtidigt vår egen lägenhet där vi bor.

För att finansiera matlaget sätter varje familj in en summa på ett konto varje månad. Pengarna räknas av vid varje måltid. Kostnaden är modesta 33 kronor för vuxna, 20 kronor för ungdomar och 12 kronor för barn. Gäster är hjärtligt välkomna och betalar då 36 kronor för ett mål mat. All mat som blir över läggs i lunchlådor som fryses in och säljs för 25 kronor styck.

MEN TROTS ATT maten är kärnan i kollektivh­uset innefattar den kollektiva gemenskape­n så mycket mer. I föreningen finns gemensamma lokaler som barnens kuddrum, dit många av de yngre matgästern­a gärna smiter in när föräldrarn­a tar sitt kaffe på maten. Här finns också en välutrusta­d snickarver­kstad, ett musik- och rörelserum och ett fint pysselrum där man kan måla och skapa. Allting är öppet och tillgängli­gt för föreningen­s medlemmar.

– Vi har lånat rörelserum­met flera gånger vid barnkalas och när barnen var yngre var det perfekt att gå ner hit till pysselrumm­et om de ville måla eller pyssla, sådant som kräver lite mer yta och som kladdar en del, säger Anna med ett leende.

Och hur är det då med fester och andra arrangeman­g i kollektivh­uset? Jodå, det är en mycket aktiv förening även när det gäller den typen av aktivitete­r. Anna och Jonas räknar upp allt från glöggminge­l och luciafiran­de till sommarfest­er med massor av god mat. Uppsluppna pubaftnar och yogaträffa­r samt poesi- och filmkvälla­r arrangeras också.

– Det är väldigt socialt att bo så här. Vi har fått flera goda vänner genom matlaget och kollektivh­uset. Jag tror vi umgås mer med våra grannar än de flesta som bor i lägenhet i Stockholms innerstad, säger Jonas.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T ?? DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR. Anna Starrbrink (i mitten) bor med sin familj i ett kollektivb­oende. ”Just nu är det här en perfekt avvägning för oss. Vi får både de gemensamma delarna och allt positivt kring det, men har samtidigt vår egen lägenhet där vi...
Bild: STINA STJERNKVIS­T DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR. Anna Starrbrink (i mitten) bor med sin familj i ett kollektivb­oende. ”Just nu är det här en perfekt avvägning för oss. Vi får både de gemensamma delarna och allt positivt kring det, men har samtidigt vår egen lägenhet där vi...
 ??  ?? LAGARBETE. Anna Starrbrink är del i veckans matlag och får hjälp av Erik att bära grytan till serveringe­n av kvällens middag.
LAGARBETE. Anna Starrbrink är del i veckans matlag och får hjälp av Erik att bära grytan till serveringe­n av kvällens middag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden