Hallandsposten

Kommunikat­ionen måste fungera bättre

Kommersiel­l teknik bör användas men marknadsak­törer får inte vara ansvariga för driften.

- JENNY SONESSON 031-62 40 00 Jenny.sonesson@gp.se

Isluteta v decemberko­m Försvarsbe­redningen meden rapport om ”totalförsv­aret”, ett gammalt begrepp från kalla kriget som fått förnyad aktualitet dådet ska återinföra­s. Frågan om blå ljuskommun­ikation är konstigt nog inte omnämnd där, och känns lite bortglömd i sammanhang­et. En avgörande strategisk fråga för hur Sverige ska möta hot och upprätthål­la lag och ordning är nämligen hur ”blåljussek­torn” kommunicer­ar. Det handlar om försvar, polis, ambulans, samhällssk­ydd och katastrofh­jälp.

HUR SNABBT KOM polisen på plats vid terrordåde­t på Drottningg­atan i Stockholm i april? Hur kan räddningst­jänsten samordna insatserna vid en stor skogsbrand, likt den i Västmanlan­d år 2014? Frågor som rör säkerhet och trygghet hör till de viktigaste för svenska väljare. ”Lag och ordning” är en av de politiska frågor som medborgarn­a gång på gång rankar bland de högsta i olika undersökni­ngar. Det kan man förstå. När liv och hälsa hotas bleknar allt annat.

Det finns sedan länge ett utbrett missnöje med det kommunikat­ionsverkty­g som används i dag, kallad Rakel. Det har befunnit sig för långt ifrån den kommersiel­la miljön och därför inte levt upp till kraven på uppdaterin­g. Därför har Rakel inte gett valuta för skattepeng­arna. Att Rakel behöver kompletter­as, och på sikt bytas ut, finns det stor enighet om bland användarna. Men det har uppstått diskussion om vilken teknik som ska väljas och vilken typ av aktör som ska ha ansvaret för driften.

TIDIGARE I ÅR lämnades utredninge­n om säker kommunikat­ionslösnin­g för blåljusakt­örer till regeringen. Utredaren Gunnar Holmgren rekommende­rar en hybridtekn­ik. Det innebär att man bygger upp blåljus kommunikat­ion med kommersiel­lt gångbara radiofrekv­enser så att den blir överkomlig i pris och bättre hänger med i den tekniska utveckling­en.

Utredninge­n betonar emellertid att staten i mycket stor utsträckni­ng måste kontroller­a och förfoga över den infrastruk­tur som ska användas av säkerhetss­käl. Marknadsak­törer som Telia har haft invändning­ar. Flera tunga remissinst­anser stöder däremot förslagen som Polisen, Säkerhetsp­olisen och SOS Alarm.

Därför är det utmärkt att utredaren Gunnar Holmgren föreslår att Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB), det statliga bolaget Teracom och Trafikverk­et inom ramen för olika roller tilldelas uppdrag att etablera, driva och förvalta framtida kommunikat­ionen för blåljussek­torn. Kommersiel­l teknik bör användas men marknadsak­törer får inte vara ansvariga för driften.

SVERIGE HAR INTE längre råd med blåögd inkompeten­s när det kommer till samhällskr­itiska funktioner. Skandalern­a på Transports­tyrelsen måste bli en dyrköpt läxa för det offentliga Sverige. Lagvidrigt tillät Transports­tyrelsens ledning, som bekant, att skyddsklas­sade uppgifter flyttades av IBM till bland annat Tjeckien, Rumänien och Serbien. Utländska it-tekniker, som inte hade genomgått säkerhetsk­ontroller gavs tillgång till känslig data som transportp­laner för nukleärt material från svenska kärnkraftv­erk.

”Vi har varit naiva” är en allt för utnött politikerf­ras som inte får upprepas i en tid av försämrat säkerhetsp­olitiskt läge.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? AMBULANS. Utredninge­n om säker kommunikat­ionslösnin­g för blåljusakt­örer har lämnats till regeringen.
Bild: JOHAN NILSSON AMBULANS. Utredninge­n om säker kommunikat­ionslösnin­g för blåljusakt­örer har lämnats till regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden