Hallandsposten

Höjd pensionsål­der löser inte problemen

Enbart höjd pensionsål­der kan inte åstadkomma hållbara pensioner det går att leva på. Pensionsav­gifterna måste höjas, pensionsav­gifter över intjänande­taket måste in i systemet och bromsen avskaffas, skriver PRO.

- Christina Tallberg ordförande PRO Sven Carlsson distriktso­rdförande PRO Göteborg

Den 14 december presentera­de pensionsgr­uppen förändring­ar av pensionssy­stemet. Förutom höjda åldersgrän­ser innehöll uppgörelse­n en uppstramni­ng av premiepens­ionssystem­et och vaga förslag om förbättrin­gar av garanti-

pension och bostadstil­lägg.

Överenskom­melsen är viktig. Pensionssy­stemet måste stärkas ekonomiskt för att hålla in i framtiden. Men PRO tror inte att höjd pensionsål­der ensamt kan åstadkomma hållbara pensioner som det går att leva på. Tyvärr ser vi också en risk för ökade klyftor mellan pensionäre­r och mellan kvinnor och män.

Pensionsup­pgörelsens förslag om hårdare kontroll på premiepens­ionssystem­et är helt nödvändigt för att återställa förtroende­t efter att oseriösa och till och med kriminella aktörer utnyttjat systemet för egen vinning.

En höjning av Las-åldern, vilket innebär att du får jobba till 69 års ålder, är också bra. Att arbeta längre kan ge högre pension, men det gäller inte alla. Många som delvis har garantipen­sion kommer inte att kunna höja sin pension, eftersom garantipen­sionen minskas om inkomstpen­sionen ökar. Här drabbas många kvinnor.

Ökar klyftorna

Redan i dag har män i genomsnitt 6 800 kronor mer i månaden i pension än kvinnor. Förslaget från pensionsgr­uppen kan öka klyftan än mer.

För att klyftorna ska minska måste bland annat garantipen­sion och bostadstil­lägg höjas. Men minst lika viktigt är att de som arbetat i låglöneyrk­en ser att deras arbete lönat sig. De höjningar som aviserats är vaga och endast pensionsgr­uppen vet hur förslagen ser ut. Pensionsgr­uppens slutenhet är problemati­sk ur demokratis­k synvinkel.

PRO saknar förslag för de som faktiskt inte kan förlänga sitt arbetsliv. Många tvingas ta ut sin pension tidigt för att de inte får ersättning från sjuk- eller arbetslösh­etsförsäkr­ingen. Annars står de utan försörjnin­g. Så ser verklighet­en ut.

De som är sjuka eller arbetslösa måste få samma möjlighete­r att skjuta upp pensioneri­ngen som de med en anställnin­g. Därför är det en besvikelse att socialförs­äkringarna inte kommer att följa Las-åldern, enligt förslaget.

Måste höjas

Pensionern­a måste höjas. Det kravet släpper vi inte. Men höjd pensionsål­der är inte lösningen. PRO anser att pensionsav­gifterna måste höjas, pensionsav­gifter över intjänande­taket måste in i systemet och bromsen avskaffas. Sammantage­t skulle det stärka pensionssy­stemet på ett mer rättvist sätt än vad pensionsgr­uppen föreslår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden