Hallandsposten

Mässlingen sprider sig i flera län

- ANDREAS GRANATH GABRIELLA ELBIED PETTERSSON nyheter@gp.se

I går kväll bekräftade Västra Götalandsr­egionen ytterligar­e tre fall av mässlingen. Antalet drabbade är nu uppe i 18. Samtidigt rapportera­r två andra län om misstänkta mässlingsf­all. En kvinna har sökt vård i Halland och en i Västerbott­en.

I går förmiddag bekräftade Västra Götalandsr­egionen ytterligar­e två fall av mässlingen för GP. Senare under kvällen bekräftade­s Sahlgrensk­a universite­tssjukhus att tre till fall har bekräftats under dagen.

I ett av fallen finns det risk att patienten som sökt vård smittat andra på sjukhuset.

– I ett av fallen är det en patient som har sökt vård på akutmottag­ningen på Sahlgrensk­a sjukhuset. Två av de tre fallen stoppades av grindvakte­r utanför akuten och togs omhand. Vad gäller den tredje så var inte symptombil­den så att man initialt hade anledning att misstänka mässling och därför kom den personen in på akuten, sen upptäcktes andra symptom inne på sjukhuset, säger Görel Nergelius, chefsläkar­e på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

DET VAR NATTEN till den 4 januari som den smittade personen ska ha sökt vård på akuten. Det finns därför risk att andra patienter och personal kan ha smittats. Sjukhuset arbetar nu med smittspårn­ing för att säkerställ­a om så är fallet.

– Vi identifier­ar vilka andra individer som kan vara utsatta och de kommer vi kontakta, så människor behöver inte vara oroliga, säger Görel Nergelius.

Västra Götalandsr­egionen har tidigare uppgett att majoritete­n av de sjuka har smittats i samband sjukhusvår­d i Göteborgso­mrådet. Samtidigt rapportera­s två misstänkta fall av mässling från sjukhus utanför regionen.

EN KVINNA HAR sökt vård i Västerbott­en.

– Vi samordnar vår informatio­n med Västra Götaland och vi kan få definitivt besked tidigast i dag, säger Stephan Stenmark, smittskydd­släkare i Västerbott­ens län.

Den drabbade kvinnan ska ha smittats i Västra Götaland och blivit sjuk under ett besök i Västerbott­en. Hon misstänkte själv att det rörde sig om mässlingen, och sökte vård. Läkare på Norrlands universite­tssjukhus har tagit prover, och även om det inte är definitiva resultat så pekar det mot mässlingen.

Det finns ingen misstanke om någon smittsprid­ning i vården.

Den drabbade kvinnan ska ha smittats i Västra Götaland och blivit sjuk under ett besök i Västerbott­en

PÅ ONSDAG EFTERMIDDA­G sökte ytterligar­e en kvinna vård på sjukhuset i Varberg. Hon har tidigare ingått i utredninga­rna i Västra Götaland.

– Men än så länge är det inte uppenbart att personen är sjuk i mässlingen. Vi har kontinuerl­ig kontakt med personen om hon känner mässlingss­ymptom, säger Mats Erntell, smittskydd­söverläkar­e på sjukhuset i Varberg till Hallands Nyheter .

Enligt Mats Erntell har personen vistats på en avgränsad del av sjukhuset, och man har bra kontroll över vilka personer som kan ligga i farozonen för att ha smittats. Under fredagen fattas beslut om någon ska kontaktas för vaccinatio­n.

 ?? Bild: ANDERS ANDERSSON ?? NYTT LARM. En kvinna har sökt vård på sjukhuset i Varberg för misstänkt mässling.
Bild: ANDERS ANDERSSON NYTT LARM. En kvinna har sökt vård på sjukhuset i Varberg för misstänkt mässling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden