Hallandsposten

Så minns vi Johannes Brost

- ELEONOR EKSTRÖM-FRISK 031-62 42 36 eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

KULTUR:

Joker i Rederiet, direktör Lindberg i Fröken Frimans krig – de flesta svenskar har sett Johannes Brost i en eller flera roller. Kollegorna minns en mångsidig och varm skådespela­re.

Kyle som har spelat mot Johannes Brost i Fröken Frimans krig och regisserat honom i musikalen Top hat.

Helena Bergström spelade mot Brost i Black Jack och Änglagård. Hon säger att han var en otroligt varm person och skådespela­re.

– Den här värmen som han utstrålade som människa sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger Bergström.

PETER FALCK, manusförfa­ttare och tv-serien Rederiets skapare, säger att Johannes Brost har betytt enormt mycket för den svenska tvpubliken. Brost spelade rollen som bartendern Joker i över tio år.

– Vi behövde en komisk karaktär, Joker, som motvikt till alla intriger och historier. Han gav verkligen rollen personligh­et och charm. Jag tror att han blev väldigt folkkär för den stora publiken.

Skådespela­ren Ulf Brunnberg, som känt Johannes Brost sedan slutet av 1960-talet, säger att vännen och kollegan var positiv och glad, samtidigt som han stod för vad han tyckte och kände.

– Han var väldigt barnkär. Familjen var primär för honom, och det tyckte jag var ett väldigt bra drag. Det är lätt att bli yrkesskada­d när man sysslar med skådespele­ri och bara vara narcissist, men det var inte han, säger han till TT.

TOMMY KÖRBERG UMGICKS mycket med Johannes Brost under 70- till 90-talet.

– Vi var som ler och långhalm, säger han.

Han beskriver åren tillsamman­s med Brost som ”ganska vilda”.

– Han var en god slarver. Det var ett äventyr att umgås med honom. Men äventyr är positiva – annars är man ju en fegis.

Tommy Körberg lyfter fram den dramatiser­ing av Allan Edwalls roman Limpan som sattes upp på Teater Brunnsgata­n Fyra i Stockholm 2012 och filmen Avalon, där Brost fick visa det allvar som också fanns inom honom.

– Han var en glad gamäng med ett socialt patos och välförtjän­t av den Guldbagge han fick för Avalon. Han var rätt trött på att bli ihågkommen som Joker hela tiden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden