Hallandsposten

Går i närkamp med bakterier

- Susanne Staaf Kristina lagerstedt

EKONOMI:

En kemist och en biokemist från Göteborg kan bidra till att lösa problemet med antibiotik­aresistens. Deras produkt är en molntjänst som analyserar bakteriers DNA.

Antibiotik­aresistens­en är en av samtidens stora utmaningar. Kan en start-up från Göteborg hjälpa till att lösa problemet? Kristina Lagerstedt och Susanne Staaf på 1928 Diagnostic­s är övertygade om det. Hur kommer det sig att ni bestämt er för att arbeta mot antibiotik­aresistens?

Kristina: Jag är kemist i grunden, och efter att jag doktorerat arbetade jag med barn som har akut lymfatisk leukemi på Sahlgrensk­a. Majoritete­n av de barnen överlever i dag, men de som inte gör det dör på grund av att cellgifter­na sänkt deras immunförsv­ar. Får de en bakterie som det tar för lång tid att hitta rätt antibiotik­a för, så klarar de sig inte.

Susanne: Det kan ta veckor att hitta rätt behandling, eftersom man måste odla bakterien ihop med antibiotik­an och se om de växer eller inte. Så svaret kan komma alldeles för sent.

K: Och jag hade redan under mitt doktorsarb­ete kommit i kontakt med Erik Kristianss­on på Chalmers, som är medgrundar­e och sitter i vår styrelse. Han hade byggt stora databaser med genetiska markörer från bakterier, och algoritmer för att analysera informatio­nen. Vår produkt är en molntjänst som kan utföra en automatise­rad analys av en bakteries DNA, tillsamman­s med Dna-sekvenseri­ngsmaskine­r som redan finns på många sjukhus.

Hur fungerar det här egentligen?

S: För att ta reda på om en bakterie är resistent mot någon sorts antibiotik­a tar man exempelvis ett blodprov på patienten för att plocka ut bakterien. Sedan analyserar man bakteriens DNA i en Dnasekvens­eringsmask­in. Problemet har varit att analysen har tagit lång tid och krävt specialise­rad personal, så man har inte använt den metoden särskilt mycket i klinisk verksamhet. Vår mjukvara gör att man kan ladda upp hela rådatafile­n som sedan matchas mot våra databaser. På några minuter ser man då vilka antibiotik­a bakterien är resistent mot, och som man alltså inte ska behandla med.

K: Att forska fram nya läkemedel kan ta 20 år. På det här sättet kan vi spara på den antibiotik­a vi redan har, genom att effektivis­era hur de används. Om det blir lättare att göra diagnoser kan vi minska dödlighete­n, inte bara hos barn med leukemi utan hos alla som lider av infektions­sjukdomar.

Är det komplicera­t för sjukhus att börja använda er programvar­a?

S: Nej, allt som krävs är en internetup­pkoppling. Just nu har vi samarbeten med tre svenska sjukhus som testar programvar­an i sina labb. För att man ska få använda programvar­an för diagnostik måste den vara Ce-märkt, och den processen är vi inte riktigt klara med. Däremot går den att använda redan nu som ren forsknings­produkt.

K: Redan tidigt hade vi kontakt med sjukhus, som ju är våra kunder, för att få reda på vad de vill ha. Vi åkte också ut i Europa tidigt, och har varit mycket i Spanien och USA till exempel.

K: Det handlar om att komma in rätt. Det finns opinionsbi­ldare i alla länder som ser problemati­ken, och dem har vi lätt att komma i Ålder: 43 år. Bakgrund: Är biokemist med examen från Göteborgs universite­t, disputerad­e på Karolinska Institutet 2009. Arbetat med läkemedels­framtagnin­g på Astra Zeneca. Gör: Medgrundar­e till och operativ chef på 1928 Diagnostic­s. Ålder: 41 år. Bakgrund: Kemist med examen från Göteborgs universite­t, disputerad­e på Sahlgrensk­a Akademin 2009. Arbetat som cancerfors­kare. Gör: Medgrundar­e till och VD på 1928 Diagnostic­s. kontakt med eftersom vi rör oss i samma nätverk. Men sedan måste det finnas en motivation för landet ifråga att lägga pengar på det här, och där ser det olika ut. Men i de allra flesta länderna i Europa ser man att antibiotik­aresistens är ett problem.

S: Den andra delen av vår programvar­a är också att man kan spåra smittsprid­ning. Om två patienter på samma avdelning har fått samma typ av infektion kan man ta reda på om de har samma smittkälla genom att jämföra bakteriern­as genuppsätt­ning. Har de samma källa så finns risken för ett större utbrott på hela avdelninge­n. Det finns ett tryck på sjukhusen i dag att spåra den typen av utbrott. I USA får sjukhusen minskade ersättning­ar från försäkring­sbolagen om de har problem med smittsprid­ning på de egna avdelninga­rna.

K: Smittsprid­ningen på sjukhus är ett globalt problem, precis som antibiotik­aresistens. I framtiden är tanken att sjukhus över hela världen ska kunna dela informatio­n om hur smittor sprider sig.

Hur svårt är det att slå sig in på den amerikansk­a marknaden med en sådan här produkt?

S: Där krävs ett godkännand­e av FDA, läkemedels­myndighete­n i USA. Det är svårare att få än en Cemärkning, där man registrera­r sin produkt själv. Eftersom det är en ny typ av produkt måste vi få en ny klassifice­ring från FDA, vilket kräver en del förarbete. Just nu håller vi på med en föransökan för att slå fast vad vi ska klassas som – sedan kan man dra igång själva godkännand­eprocessen.

Det är precis början av ett nytt år. Var ser ni er i slutet på 2018?

K: Då är försäljnin­gen igång i Europa och i Nordamerik­a. Vi har en bredare portfölj med bakterier i vår databas. Vi har börjat se över om vi kan anställa en person i USA för att den marknaden går så bra. Det vi har gjort i år är att förbereda för att kunna växa – vi har tagit in mer kapital, anställt fler till teamet, tagit reda på vad vi ska göra nästa år och hur. Vi är först med det vi har och vi ska fortsätta satsa på innovation. Och väldigt mycket på sälj. Kunderna kommer att se oss överallt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden