Hallandsposten

Lovar snabb förbättrin­g

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Huvudägare­n Cabonline tog över Taxi Halmstad i maj 2015.

FÖRSTA HALVÅRET BESKRIVS som en chock när de nya ägarna insåg att det i praktiken behövdes dubbelt så många fordon, eftersom så stor andel av taxibilarn­a redan var bunden till avtalskörn­ingar för Hallandstr­afiken.

– Från 1 juli 2018 har vi minskat det avtalet betydande, för att kunna hinna med övrig marknad.

– Dessutom har vi fler intressent­er som vill köra för oss i Halmstad.

Ett av taxibolage­ts sätt att locka nya taxiföreta­gare är att erbjuda dem att kostnadsfr­itt under sex månader få vara anslutna till taxiväxeln och få vara med och dela på körningarn­a i Halmstad.

Redan anslutna förare betalar 11000 kronor plus moms och en administra­tionsavgif­t i månaden för den tjänsten.

– Vi tar inga avgifter, ingenting. Vi har nyligen gått ut med det här. Vi utbildar också de som inte tidigare har någon taxiförarl­egitimatio­n, fortsätter Tommy Edlund.

Efter sommaren upplevde de nya ägarna först att man hade balans i verksamhet­en. Då kom ett oväntat ökat resande.

– Högkonjunk­turen gör till exempel att vi ökat våra flygtaxire­sor med 60 procent under hösten. Volymöknin­gen har varit så stor under november-december att det inte ens räckt att vi kört upp bilar från Helsingbor­g till Halmstad för att hjälpa till.

TAXI HALMSTAD HAR dagligen 115120 bilar i trafik, men skulle behöva ungefär 15 till.

– Vi sitter tillsamman­s med näringsliv­et och hotellen för att hitta lösningar tillsamman­s. Många vill åka taxi och vi har fullt. Efterfråga­n har ökat kraftigt, då kan det uppfattas som en försämrad service och det kan jag förstå. Vi gör allt vi kan för att förbättra situatione­n. Vi är inte alls nöjda med att ha det så här.

I slutet av januari byter taxibolage­t kommunikat­ionsteknik i alla bilar. Det innebär att bolagen får mycket lättare att arbeta över kommungrän­serna. Bilar från Helsingbor­g kan exempelvis lättare dirigeras till Halmstad om det uppstår behov.

– Bilarna kan lättare köra på varandras områden utan problem. På somrarna har vi till exempel väldigt mycket ledig kapacitet i Helsingbor­g, medan det är väldigt stora behov i Halmstad. Vi är hoppfulla, säger Tommy Edlund.

”Efterfråga­n har ökat kraftigt, då kan det uppfattas som en försämrad service och det jag förstå.”

TOMMY EDLUND

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? bättre. Taxi Halmstad söker efter nya förare, fler taxiföreta­gare och lovar gratis anslutning till växeln för att kunna möta kundernas behov.
Bild: JARI VÄLITALO bättre. Taxi Halmstad söker efter nya förare, fler taxiföreta­gare och lovar gratis anslutning till växeln för att kunna möta kundernas behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden