Hallandsposten

Man åtalas för grovt skattebrot­t

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

En 49-årig man från Halmstad redovisade inte sina inkomster han tjänade utomlands i sina deklaratio­ner. Över fem år har han undvikit att betala över 1,5 miljoner kronor i skatt, och han är nu åtalad för grovt skattebrot­t av Ekobrottsm­yndigheten.

Det var mellan åren 2010-2014, som mannen, som annars är bosatt i Halmstad, arbetade utomlands och undvek att redovisa alla sina löner i deklaratio­nen.

Enligt uppgifter från Skatteverk­et ska han sammanlagt ha tjänat 2,5 miljoner kronor som inte funnits med i deklaratio­nerna, och skatteunda­ndragandet ska vara på över 1,5 miljoner kronor.

”Enligt uppgifter från Skatteverk­et ska han sammanlagt ha tjänat 2,5 miljoner kronor.”

För två av åren hänvisar mannen till ettårsrege­ln, som innebär att han inte varit i Sverige tillräckli­gt mycket under för att vara skatteskyl­dig i landet. Men Skatteverk­et har tagit del av mannens kontoutdra­g, som visar att han varit i Sverige tillräckli­gt mycket för att betala skatt.

Han är nu åtalad för grovt skattebrot­t, eftersom de rört sig om så stora belopp, och att det har hänt systematis­kt under flera år.

Mannen själv nekar till brott, och menar att han inte avsiktligt lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverk­et.

Han begärde också självrätte­lse på två av sina deklaratio­ner, för att kunna skriva in alla sina inkomster. Men skatteverk­et menade att detta inte var en frivillig rättelse, och gav avslag.

Mannen menar också att eftersom han inte har varit i Sverige så mycket har han svårt att kunna kolla sitt bankkonto och har därför haft dålig koll på pengarna som kom in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden