Hallandsposten

Avveckling av boende för ensamkomma­nde

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte kommun tar inte emot ytterligar­e ensamkomma­nde flyktingba­rn. Därför avvecklas boendet successivt för dem som finns kvar.

– Vi har ungdomar i gruppen kvar i boende i lägenheter vid Storgatan i Hyltebruk och det har beslutats om olika förändring­ar, som bland annat rör organisati­onen, säger Stigert Pettersson, barn- och ungdomsche­f inom Hylte kommun.

ETT AV DE beslut som fattats är att säga upp verksamhet­slokaler i Forum, men ändå vara kvar där under uppsägning­stiden, nio månader.

– Det kommer inte längre ensamkomma­nde som tidigare till Sverige. Därför läggs många boenden ned just nu, över hela landet, och i vissa fall görs de om till stödboende­n, berättar Guitta Atallah-hajj, integratio­nssamordna­re vid länsstyrel­sen i Halland.

Det första Hvb-boendet i Hylte för ensamkomma­nde flyktingba­rn startades för fem år sedan och på två enheter, Bryggan och Forum. På dessa har man som mest haft plats för cirka 40 ungdomar i åldrarna 16-18 år. På boendena har ungdomar bott i väntan på asylutred- ning, med personal och olika verksamhet, och har fått flytta ut antingen då de fått uppehållst­illstånd, eventuellt avvisats eller i det ögonblick de har fyllt 18.

BRYGGAN LADES NED för ett år sedan och lägenheter­na omvandlade­s till så kallat stödboende, med begränsad tillsyn. Och nu sker motsvarand­e sak med HVB Forum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden