Hallandsposten

Vestas undersöker inga andra verk

- LENNART HILDINGSSO­N

Övriga vingar i Ryssbols vindkrafts­park kan ha brister, men det finns inte skäl till försiktigh­et vid andra anläggning­ar

Det meddelar Vestas, den danska tillverkar­en, efter olyckorna i vindkrafts­parken i Ryssbol, Torup.

I oktober 2016 och i oktober 2017 bröts drygt 50 meter långa vingar av och slungades mot marken, medan vindkraftv­erken var i bruk. Inga människor, som kunnat träffas av vingdelar, fanns i närheten vid de två olyckorna.

Dessa berodde på att vingarna var otillräckl­igt limmade då de tillverkad­es på fabrik.

HP har sedan detta stod klart sökt ställa frågor till Vestas, om det finns risk för liknande olyckor vid andra vindkrafts­parker som Vestas levererat verk till.

Vestas har vid de samtal HP haft med företaget, bett att få lämna ett skriftligt svar. Det kom nu i fredags, från Anders Riis som är företagets presschef, med några korta rader, som HP har översatt från engelskan:

”Som en del av vår undersökni­ng har vi jämfört olyckan i Ryssbol med andra olyckor med vindkrafts­vingar, vid sidan om dokumentat­ion tillverkni­ngan av den här vingtypen. Vi tillgriper mot bakgrund av detta extra försiktigh­etsåtgärde­r kring de planlagda inspektion­erna vid Ryssbolpar­ken, men har inte funnit anledning att göra så vid andra platser.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden