Hallandsposten

Spinraza – ett etiskt dilemma

-

NÄRBOENDE NISSASTRAN­D

artikel 29/12.

LÄKEMEDEL. Läser i tidningen om en pojke med en mycket svår muskelsjuk­dom, SMA, som lindras och bättras av läkemedlet Spinraza. Är själv mamma och vet att barnen är dem man älskar mest i livet. Ändå tycker jag att det är helt orimligt att betala 800 000 kr för en dos av ett läkemedel.

Jag betalar gärna skatt – men jag vet att skattkista­n är begränsad. Vad ger detta för signal till de pengalystn­a läkemedels­bolagen? Nt-rådet (landstinge­ns råd för nya läkemedel) säger ja till en så orimlig summa – det är med andra ord en OK prissättni­ng för att maxa deras vinst?

Med den kris som faktiskt råder i svensk sjukvård i dag – sjuksköter­skor som går på knäna och ofta flyr yrket – så tycker jag att summan är orimlig för ett läkemedel, som hjälper så få personer, en så begränsad tid. Till vilket liv räddar man? Bevakning dygnet runt?

Kanske tycks jag vara en människa med stenhjärta – men jag läser samtidigt att man är mer restriktiv i våra grannlände­r Norge och Danmark. Ett mycket svårt beslut – men det sunda förnuftet säger mig att detta pris är bortom all rimlighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden