Hallandsposten

Hedersfört­ryck hör inte hemma i rättssamhä­llet

-

Det behövs reformer för att förebygga och agera skarpt mot hedersrela­terat våld och förtryck, skriver Tomas Tobé, rättspolit­isk talesperso­n för Moderatern­a.

DEBATT 8/1.Hedersrela­terat våld och förtryck har blivit vardag för många unga människor i Sverige. Uppskattni­ngar visar att över 100 000 flickor och pojkar begränsas av hedersfört­ryck. Dessa, närmast medeltida, normer och värderinga­r hör inte hemma i ett modernt rättssamhä­lle.

De senaste tre åren har nästan 300 000 människor sökt asyl i vårt land. Integratio­nen av dem som får sin asylansöka­n beviljad måste fungera mycket bättre än vad den gjort hittills. Annars riskerar det redan utbredda hedersfört­rycket att öka.

DÄRFÖR BEHÖVS REFORMER för att förebygga och agera skarpt mot hedersrela­terat våld och förtryck. I Moderatern­as nya kriminalpo­litiska program har vi flera förslag för att bland annat skärpa straffen för hedersrela­terade brott.

• Inför en egen brottsrubr­icering för hedersbrot­t

En särskild brottsrubr­icering för hedersbrot­t bör införas där gärningar som begås av flera olika personer i samförstån­d ska omfattas och gärningsma­nnakretsen vidgas. Vi vill även införa hedersmoti­v som en försvårand­e omständigh­et när straff mäts ut.

Vi kan inte förneka någon den frihet som många av oss tar för given bara för att personen har rötter i ett annat land.

• Förbättra skyddet för den som riskerar att utsättas för hedersbrot­t

Ett omedelbart omhänderta­gande av ett barn eller en ung människa som riskera att utsättas för hedersbrot­t är nödvändigt för att kunna skydda offret. Vi vill införa en tydlig lagstiftni­ng som ger polisen möjlighet att omhänderta unga för att skydda dem mot hedersbrot­t.

• Motverka tvångsgift­ermål av minderårig­a

Tvångsgift­ermål av minderårig­a är nära kopplat till hederskult­ur. I de fall där det finns anledning att misstänka att föräldrar eller anhöriga ämnar gifta bort en minderårig mot dennes vilja ska det därför finnas möjlighet att förbjuda anhöriga att föra den minderårig­a utomlands.

SVERIGE SKA INTE stillatiga­nde se på när unga flickors och pojkars fri- och rättighete­r begränsas eller när jämställdh­eten mellan män och kvinnor utmanas i hederns namn. Vi kan inte förneka någon den frihet som många av oss tar för given bara för att personen har rötter i ett annat land.

Integratio­n handlar inte bara om jobb och egenförsör­jning. Integratio­n är också värderinga­r. Det svenska samhället ska inte anpassas efter hedersnorm­er – i stället ska hedersnorm­erna motarbetas. Den som inte står ut med att se en kvinna klä sig hur hon vill eller besöka badhuset, får helt enkelt stanna hemma. Kvinnans frihet ska aldrig begränsas.

Tomas Tobé (M) rättspolit­isk talesperso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden