Hallandsposten

Fokusera på lärandet

-

till ledare 2/1.

SKOLA. Ledaren i Hallandspo­sten har svaret på hur klyftorna ska överbrygga­s så att skolan blir bra för alla.

Det är sedan länge känt att klyftorna ökar i skolan. Det är inte bara skillnaden mellan pojkar och flickor som märks. Redan på 1990-talet kunde forskare märka att klyftorna ökar mellan elever beroende på sociokultu­rell bakgrund. Detta trots att den då nya läroplanen LPO 94 syftade till att minska just dessa klyftor. Nya pedagogisk­a och ideologisk­a tankar, mer eller mindre spekulativ­a, om att individual­isera och demokratis­era skolan tog form.

Trots detta har klyftorna istället ökat. Ledaren i HP har nu funnit lösningen på problemet: ”Pedagogike­n måste förändras radikalt. Undervisni­ngen måste fokusera på tydliga regler och krav.”

I SJÄLVA VERKET är just detta problemet för skolan: alla de reformer som politikern­a har genomfört i skolan och alla de olika pedagogisk­a ”supermetod­er” som det experiment­erats med under det senaste 25 åren. Tydliga regler och krav finns redan, vilket den senaste läroplanen 2011 betonar. Är det något skolan inte behöver så är det fler radikala pedagogisk­a förändring­ar. Är det något undervisni­ngen inte ska fokusera på så är det ”tydliga regler och krav”. Detta har uppenbarli­gen inte gett resultat. Istället behöver skolverksa­mheten, mycket tydligare, fokusera på undervisni­ngen och effekten av den; elevernas lärande. Alltså det som lärarna är experter på och som borde vara deras huvuduppdr­ag.

GE LÄRARNA TID och möjlighet att tillsamman­s planera undervisni­ngen och bedöma effekten av den, och låt skollednin­g och politiker fundera över hur man bäst hanterar det som gäller social fostran, konfliktlö­sning, likabehand­ling och alla de viktiga saker som också måste hanteras i skolan, men som lärarna inte måste ha huvudansva­ret för.

Kenneth Mellåker

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? REGLER FINNS. Skolan behöver inte fler pedagogisk­a reformer, skriver Kenneth Mellåker. Det viktiga är själva lärandet.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT REGLER FINNS. Skolan behöver inte fler pedagogisk­a reformer, skriver Kenneth Mellåker. Det viktiga är själva lärandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden