Hallandsposten

Att få mässling är normalt

-

VACCINATIO­NER. En ledare i HP argumenter­ar för att vaccinera våra barn mot barnsjukdo­men mässling. Att det är en bildningsf­råga. Sjukdomen anses nämligen vara mycket farlig idag.

SOM BARN i Tyskland vaccinerad­es jag mot difteri, scharlakan­sfeber och stelkramp (tetanus). 1955, när jag var tio år rekommende­rades även vaccinerin­g mot polio.

Sedan 1983, då smittkoppo­rna var utrotade har det inte funnits någon ”tvångsvacc­inering” i Västtyskla­nd. Ändå vaccineras 90 procent av förskoleba­rn i dagens Tyskland mot difteri, stelkramp och kikhosta – dock inte mot mässling.

Vaccinerin­g mot mässling har jag först hört om i Sverige på senare tid. Hör inte mässling till de vanliga barnsjukdo­marna som påssjuka, vattkoppor och röda hund, alla med stor smittorisk? Barnen får dem när det naturliga skyddet från modern upphör.

Virussjukd­omen mässling är krävande för barnen på grund av hög feber. Och därmed ansträngan­de för föräldrarn­a som måste ta hand om sina barn upp till fyra veckor inklusive rekonvales­censtiden. Farlig är mässling bara för barn med nedsatt immunförsv­ar och svagt hjärta. Har man haft mässling är man immun resten av livet, har jag lärt mig.

till ledare 29/12.

FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN anser att mässling är ”en av världens mest smittsamma sjukdomar” som – underförst­ått – det måste vaccineras emot.

Hur kan denna åsiktsförä­ndring från vanlig barnsjukdo­m till livshotand­e sjukdom uppstå? Kanske är det ett nytt fall av svininflue­nsa som staten vill värja sig mot genom att inhandla vaccinerin­gsmedel för miljontals kronor. Stora utgifter med skrämmande resultat.

Susanne Gerstenber­g

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? VARNING. Personer med utslag får inte komma in på sjukhusen i Göteborg.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT VARNING. Personer med utslag får inte komma in på sjukhusen i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden