Hallandsposten

Ohälsa i Syrie

SYRIEN: ”DET ÄR EN SÖNDERSLAG­EN BEFOLKNING SOM ÅTERVÄNDER”

-

Efter IS fall i al-raqqa beger sig syrier som varit på flykt hemåt igen – till minerat land. Intensivvå­rdsläkaren Märit Halmin har varit på plats i Syrien för att vårda skadade och sjuka. –Det är en sönderslag­en befolkning som återvänder, säger hon.

En ung kvinna som kom in till sjukhuset i Kobane i norra Syrien – där läkaren Märit Halmin arbetade för hjälporgan­isationen Läkare utan gränser i drygt en månad – minns hon särskilt väl.

Kvinnan var apatisk och klagade över buksmärtor. Men alla prover som togs var i sin ordning och inga fysiska fel stod att finna.

Så berättade släktingar till den unga kvinnan att hon hamnat i detta tillstånd när hennes far mördades av IS.

– Det var då det slog mig att det var sorgen som hade gjort att hon fick ont i kroppen, säger Märit Halmin, som till vardags arbetar som narkos- och intensivvå­rdsläkare vid Södersjukh­uset i Stockholm.

Som sömmerska var den unga kvinnan dessutom ensam försörjare av en storfamilj på tolv personer, men efter faderns död kunde hon inte längre utföra sitt arbete.

– DET BLEV så tydligt vad kriget gör med människor, inte minst när det gäller psykisk ohälsa. Inte nog med bomber och granatspli­tter och beskjutnin­g, vilket i sig är fruktansvä­rt, kriget slår också sönder människors drömmar, hopp och framtid.

MÄRIT HALMIN, SOM tidigare arbetat i Jemen och i Afghanista­n, ser en tydlig skillnad mot de tidigare uppdragen.

Syrien var ett land som hade en välfungera­nde sjukvård och infrastruk­tur innan konflikten – som

 ??  ?? INTENSIVVÅ­RDSLÄKARE. Svenska läkaren Märit Halmin arbetade nyligen på ett sjukhus i Kobane i Syrien. ”Det blev så
INTENSIVVÅ­RDSLÄKARE. Svenska läkaren Märit Halmin arbetade nyligen på ett sjukhus i Kobane i Syrien. ”Det blev så

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden