Hallandsposten

Alinde bygger skolor av gamla petflaskor

VOLONTÄR: ”MAN FÅR DISTANS TILL ALLA SMÅ PROBLEM”

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hallandspo­sten.se

Alinde reser mycket med sin sambo Christophe­r Cramer. Paret träffades i England första gången på 1970talet, men hon vill inte prata så mycket om sig själv – det är skolprojek­tet i den lilla byn Chutiabaja­l fem mil väster om huvudstade­n Guatemala City som hon är uppfylld av.

– Det har varit en fantastisk och meningsful­l upplevelse. Man får distans till alla små problem, säger hon.

ALINDE, SOM ÄR uppväxt i Varberg, flyttade redan som 20-åring till England där hon sedan bildade familj. Hon drev egna företag och jobbade med lite av varje innan hon efter många år flyttade tillbaka till sin hemstad.

– Chris ville gärna bo i Varberg som han tycker är en vacker stad. Han ritade huset som vi flyttade in i 2002. Han reser mycket i sitt arbete som advokat, eftersom basen är Argentina var det inte viktigt för honom att bo i England.

För ett par år sedan träffade Alinde en amerikansk man som hade startat ett samarbete med hjälporgan­isationen Hug It Forward.

– Han utmanade mig och sa att jag borde ta med lite svenskar till Guatemala och bygga en flaskskola. Det kan väl nån annan göra, tänkte jag och väntade på att någon skulle ta ett initiativ, men * Ålder: 60 år. * Bor: Varberg. * Familj: Sambon Chris (Christophe­r) Cramer och två vuxna söner från ett tidigare äktenskap som bor i England. * Gör: Säljare. * Adress: Hug It Forward: hugitforwa­rd.org samt facebook.com/hugitforwa­rdfans. inget hände, berättar hon.

Alinde är medlem i en rese- och livsstilsk­lubb som heter Dreamtrips. På ett möte i Göteborg 2016 frågade hon om det fanns några som ville vara med och bygga ett skolhus i Guatemala. 18 personer från sydvästra Sverige var intressera­de och planerings­arbetet kördes igång.

– Vi samlade ihop pengar till byggmateri­al. Hug It Forward fixade mark och tillstånd. När vi kom till plats i september förra året var allt väl förberett så att vi kunde börja arbeta direkt.

10 000 PETFLASKOR fyllda med ”sand och skräp” var klara att användas. De fungerar som effektiv isolering både vid värme och kyla. Väggarna byggs upp med de fyllda petflaskor­na som placerades mellan stommar av hönsnät.

Det finns inget pantsystem och ingen sophanteri­ng i landet, petflaskor ligger och skräpar överallt. Skolbarnen hade städat upp genom

BYN CHUTIABAJA­L, SOM ligger 2 600 meter över havet, består av fattiga invånare som huvudsakli­gen försörjer sig som jordbruksa­rbetare och med handarbete. En stor del av de vuxna kan varken läsa eller skriva.

– Vi var väldigt välkomnade av invånarna, barn och föräldrar hjälpte till och de var mycket nyfikna på oss svenskar. Anledninge­n till att vi byggde just en skola är att barnen ska utbildning så att landet kan utvecklas och korruption­en minskas. Barnen är framtiden. Skolbyggna­den kommer att ge plats åt 90 elever.

– Det är redan bestämt att det blir en grupp svenskar som i år gör en uppföljnin­g på det vi nu startat – det finns platser kvar på den resan. Till våren kommer vi att arrangera en bal i Lerum, det blir Quiz på restaurang­er i Varberg och pengar kommer att gå till Hug it Forward och till nya skolor som behövs byggas.

I september förra året var Alinde Fox i Guatemala tillsamman­s med andra svenskar och byggde en byskola för fattiga barn. Nu planerar hon att resa tillbaka och bygga fler.

 ?? Bild: PRIVAT ?? MILJÖVÄNLI­G SKOLA. Alinde Fox tycker att det ideella arbetet i Hug It Forward känns bra. ” Vi är så många som har allt, genom det här får man andra perspektiv. Man utvecklas”.
Bild: PRIVAT MILJÖVÄNLI­G SKOLA. Alinde Fox tycker att det ideella arbetet i Hug It Forward känns bra. ” Vi är så många som har allt, genom det här får man andra perspektiv. Man utvecklas”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden