Hallandsposten

Sven-olof Carlson

- ULLAMI NYHUUS

Hallandspo­stens förre chefredakt­ör Sven-olof ”S-O” Carlson har avlidit, 80 år gammal.

Han föddes i Nässjö den 31 mars 1937. Uppväxten präglades av ett stort intresse för bandy. När så småningom hårt sattes mot hårt och S-O tvingades välja mellan den kära bandyklubb­an eller att skaffa sig utbildning vann studierna.

Han flyttade till Uppsala och började plugga nordiska språk och litteratur­historia. I samma veva började han jobba som journalist på Upsala Nya Tidning.

Det var journalist­iken och jakten på bra nyheter som kom att prägla den största delen av hans yrkesverks­amma liv. 1968 började han som reporter på Hallandspo­sten. Han var duktig. Bara ett par månader senare fick han ansvaret som tidningens redaktions­chef, ett jobb han sedan skötte under tio års tid.

En längtan efter nya utmaningar ledde därefter till Radio Halland där han ingick i redaktions­teamet i tre år. Därefter återvände han till HP, först som redaktions­chef och därefter som chefredakt­ör.

1993 var han med och startade TV Halland. Där stannade han bara en kort period för att i stället bli medialärar­e på Sturegymna­siet. De sista åren före pensionen undervisad­e han i mediakunsk­ap och svenska på Komvux.

Sven-olof Carlson hade ett stort musikintre­sse, framför allt när det gällde jazz. Detta började med en film med Louis Armstrong och Bille Holiday.

– Manuset var dåligt, men musiken kanon, summerade han intrycken i en intervju inför 70-årsdagen 2007.

Även litteratur var viktigt. Samlingen av både böcker och Lp-skivor fortsatte att växa under alla år.

Den allra största av de kärlekar livet förde in i hans värld hette Lillemor. Henne träffade han på tåget till Sunne 1955 och de höll ihop i alla år fram till dess hon gick bort i februari i fjol.

I dag sörjs paret av sina tre barn Eva Åberg, Olof Bjurö och Lars Stålgren med familjer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden