Hallandsposten

Weng och Cologna i en klass för sig

- TT

Heidi Weng försvarade titeln i Tour de Ski. När hon väl gjorde sitt ryck i Alpe Cermis beryktade backe var Ingvild Flugstad Østberg chanslös. På herrsidan tog Dario Cologna sin fjärde totalseger i touren.

Det var en väntad utgång på den norska duellen om damernas slutseger i Tour de Ski. Precis som förra året kunde ingen rå på Heidi Weng i den branta stigningen uppför Alpe Cermis. Weng tog snabbt ikapp de knappa två sekunder som skiljde upp till ledaren Ingvild Flugstad Østberg och i den branta stigningen upp mot mållinjen var det inget snack.

NÄR WENG GJORDE ett ryck med drygt en kilometer uppförsåkn­ing kvar hade Østberg inget svar.

Genom den snabbaste klättringe­n i tävlingens historia vann Weng till slut med en klar marginal på 48,5 sekunder, och tog därmed hem sin andra raka seger i Tour de Ski. Hon tog också över ledningen från Ingvild Flugstad Østberg i den totala världscupe­n.

Jessica Diggins blev trea. Anna Haag blev bästa svenska på tolfte plats, drygt sju minuter bakom Heidi Weng.

Kampen om herrsegern var aldrig spännande. Schweizare­n Dario Cologna gick ut mer än en minut före de närmast jagande, och höll med en imponerand­e stabil åkning konkurrent­erna på mer än behörigt avstånd loppet igenom. Det var hans fjärde seger i Tour de Ski.

– Det känns härligt att vara på toppen igen. Jag försökte köra på trots försprånge­t. Man vet aldrig vad som kan hända, så jag ville vara på den säkra sidan, säger Dario Cologna till NTB.

NORGES MARTIN JOHNSRUD Sundby den starkaste och han knep andraplats­en framför Kanadas Alex Harvey.

Daniel Rickardsso­n avslutade touren på ett fint sätt. Han gick ut som nia, men stod för en stark klättring och plockade en placering till en slutlig åttondepla­ts, 3.20,8 efter Cologna.

 ?? Bild: JON OLAV NESVOLD ?? SLITEN SEGRARE. Schweizare­n Dario Cologna höll undan i klättringe­n uppför Alpe Cermis och vann herrarnas Tour de Ski.
Bild: JON OLAV NESVOLD SLITEN SEGRARE. Schweizare­n Dario Cologna höll undan i klättringe­n uppför Alpe Cermis och vann herrarnas Tour de Ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden