Hallandsposten

Brost hade täta band till Halland

-

Johannes Brost hade hela livet nära kontakter med Laholm. Han tillbringa­de somrarna i trakten och spelade gärna på olika scener i Sydhalland.

Anknytning­en fanns där redan från början. Hans mamma, skådespele­rskan Gudrun Brost, var uppväxt i Veinge där hennes föräldrar drev ett gästgiveri.

Hon hade ett sommarhus i Mellbystra­nd där Johannes tillbringa­de sina somrar, och som vuxen ägde han länge ett hus på samma ort..

MEN DET VAR också jobbet som ofta förde honom till Sydhalland. Han producerad­e revyer i Laholm och blev lagom till sin 50-årsdag 1996 utnämnd till hedersmedb­orgare

”Att bara gå ut en sen kväll i den fina trädgården och lyssna på alla fåglar och titta på alla växter, det är underbart”.

(det finns bara två, den andre är Björn Hellberg). Han fick även ge namn åt en stig i staden.

Under de senaste åren blev gästspelen på de halländska scenerna allt vanligare. 2013 – samma år som han fått en guldbagge för sin roll i ”Avalon”, inspelad i Båstad – hade Johannes Brost en bärande roll i ”Gnistan”.

Det var en berättelse om vattenkraf­tens utbyggnad i Lagan som spelades av cirka hundra personer, såväl proffs som amatörer, vid Knäreds övre kraftverk till minne av den svensk-danska freden 400 år tidigare.

DE ÅR SOM följde dök Johannes Brost upp flera gånger på Skottorps slott och spelade teater med Görel Crona, som hade förälskat sig i platsen vid en filminspel­ning 2011.

De två satte bland annat upp Strindberg­s ”Dödsdansen” och ”Aska” av Harold Pinter, och de sista fem åren hyrde Johannes Brost även en bagarstuga vid slottet.

I en Hp-intervju förra året hyllade han Laholmsbuk­ten där han tillbringa­t i stort sett alla sina somrar, och parken vid Skottorps slott.

”Att bara gå ut en sen kväll i den fina trädgården och lyssna på alla fåglar och titta på alla växter, det är underbart”.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: PETER KORPI/HP ARKIV ??
Bild: PETER KORPI/HP ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden