Hallandsposten

Därför behöver samhällsko­ntraktet mellan stat och individ klargöras och justeras.

UTVECKLING. Sverige förändras och samhällsko­ntraktet mellan stat och individ behöver klargöras och justeras.

-

LEDARE 8/1. I Sverige arbetar man, talar svenska och det är svenska lagar som gäller. Detta var budskapet i moderatled­aren Ulf Kristersso­ns jultal. Arbetsmark­nads- och etablering­sminister Ylva Johansson (S) deklarerad­e i samma veva (DN Debatt 12/12-17) att regeringen vill stärka samhällsor­ienteringe­n om svenska värderinga­r för nyanlända.

SVENSK POLITIK HAR länge främst handlat om ekonomi, utbildning och vård – inte säkerhet, språk och normer. Men inte längre. Det är en naturlig följd av att Sverige förändras.

Den givna förutsättn­ingen under den svenska modellens framväxt har varit en befolkning som föds, lever och dör i landet. Vad vi ser nu är både större rörlighet och mångfald. Människor kommer hit från olika länder och kulturer, vissa jobbar i ett land och bor i ett annat, några flyttar till värmen när de blir pensionäre­r och så vidare.

Därför behöver samhällsko­ntraktet mellan stat och individ klargöras och justeras.

Vad ska den enskilde ha för ansvar och rättighete­r? Vad ska man kunna förvänta sig av det offentliga? Hur ska man kvala in till full tillgängli­ghet till svensk välfärd om man nyligen kommit till Sverige? Samtidigt: vad bör staten göra? Hur ska de offentliga systemen förändras för att fungera i en värld där många människor flyttar ut och in i landet?

Den mest brännande frågan är förmodlige­n: vad ska det innebära att vara medborgare i just Sverige?

Samhällsby­gget vilar på vissa grundvalar. Enligt World Values Surveys undersökni­ngar har svenskar extremt sekulära och frihetliga värderinga­r, samtidigt som vi har en stor gemensam ekonomi och hög tilltro till staten. Statsindiv­idualism har författarn­a Henrik Berggren och Lars Trägårdh kallat kombinatio­nen.

Utredninga­r och kompromiss­er präglar det politiska hantverket. Blockövers­kridande överenskom­melser som träffas ska gälla över lång tid, så som med pensionsöv­erenskomme­lsen i december.

ATT FÖRSTÅ HISTORIA och grundlägga­nde värderinga­r underlätta­r för alla som lever här. Uppsatta regler gäller alla och måste respektera­s. Det handlar också om att tydliggöra förväntnin­gar från båda håll. Samtidigt kan inte alla bli likadana, varför det är viktigt att medborgars­kap inte handlar om kulturella saker. Att man försörjer sig, fullgör sina plikter och följer lagen ska vara gott nog. Det vore orimligt att avkräva en hundraproc­entig svensk identitet, även om det skulle underlätta.

I det statsindiv­idualistis­ka Sverige finns det goda förutsättn­ingar att just hitta en rak relation mellan stat och medborgare. Det handlar om rättighete­r och skyldighet­er. Om förutsättn­ingar att leva upp till dem.

FÖR ATT BEHÅLLA legitimite­t och harmoni i det svenska samhället behöver begreppen redas ut och kniviga beslut fattas. Ta tjuren vid hornen och lös knepiga frågor som exempelvis på vilka villkor papperslös­a ska få en viss typ av vård, utbildning och försörjnin­gsstöd. Ska nyanlända arbeta en viss tid för att få tillgång till hela välfärdssy­stemet?

Otydlighet gynnar ingen, på ren svenska.

Att förstå historia och grundlägga­nde värderinga­r underlätta­r för alla som lever här.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? SAMHÄLLSKO­NTRAKTET. Frågorna om vad det innebär att vara svensk medborgare ställs på sin spets i och med migration och globaliser­ing.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV SAMHÄLLSKO­NTRAKTET. Frågorna om vad det innebär att vara svensk medborgare ställs på sin spets i och med migration och globaliser­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden