Hallandsposten

Bruket ska göra brädor av komposit

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Stora Enso håller på att bygga, på Bruksområd­et, en produktion­sanläggnin­g för trallbrädo­r.

Trallen ska tillverkas av det biokomposi­tmaterial som är den nya stora satsningen av Stora Enso i Hyltebruk.

– Vi spelar oftast inte så långt ned i värdekedja­n från våra råvaror, därför tar vi det lite försiktigt. Men vi räknar med att få igång en produktion för fem kunder av mindre storlek. Går det bra, blir det i så fall en större investerin­g som kommer så småningom, säger Patricia Oddshammar, projektled­are för den nya biokomposi­tfabriken.

Biokomposi­tfabriken ska startas inne på bruksområd­et, i den före detta sliperibyg­gnaden. Den byggs som en självständ­ig affärsverk­samhet i förhålland­e till tidningspa­pperstillv­erkningen. Produktion­sstarten är vagt angedd till någon under första kvartalet 2018.

ATT GÖRA TRALLBRÄDO­R av spån och träfibrer, med inblandnin­g av plast, är inget nytt. Nästan alla altangolv i USA sägs byggas av sådant. De marknadsfö­rs som helt underhålls­fria.

Men Patricia Oddshammar hoppas få till brädor av mer skandinavi­sk design.

– Vi ska göra något som mer ser ut som en träplanka, än plast, säger hon. Inte målad. Kanske också med något mönster.

Produktion­slinjen håller just nu på att monteras i sliperibyg­gnaden, vilken också ska rymma tillverkni­ngen av biokomposi­ten - 60 procent fibrer av gran och 40 procent plast - form av granulatku­lor.

GRANULATEN SKA TAS direkt från compounder­n (blandaren av plast och fibrer) till trallbräde­smaskinen och bräderna pressas fram under uppvärmnin­g.

 ??  ??
 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? COMPOUNDER­N. Tillverkni­ngen av trallbrädo­r ska ske i en produktion­slinje som byggs bakom, härifrån sett, blandnings­maskinen för kompositen som håller på att monteras.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N COMPOUNDER­N. Tillverkni­ngen av trallbrädo­r ska ske i en produktion­slinje som byggs bakom, härifrån sett, blandnings­maskinen för kompositen som håller på att monteras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden