Hallandsposten

Lång väntan för orosanmäln­ingar

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Socialtjän­sten klarar inte av att utreda alla orosanmäln­ingar inom de fyra månader som lagen kräver. Och så har situatione­n sett ut länge. – Hög arbetsbela­stning och vakanser gör att vi inte hinner med, säger avdelnings­chef Jeanette Rundberg Kjellberg.

Som HP berättat har antalet orosanmäln­ingar ökat i Halmstad. I år har socialförv­altningen fått in 3 500 orosanmäln­ingar. Utöver det har ytterligar­e 200 anmälninga­r kommit direkt från enskilda personer eller familjer som söker bistånd.

Ärenden där barn är inblandade ska utredas skyndsamt och vara avslutade inom max fyra månader. Men en tillsyn som Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, gjort visar att Halmstads kommun inte klarar av att hålla den tidsgränse­n.

AV 70 ÄRENDE som redovisats till myndighete­n är 51 försenade av olika anledninga­r. Arbetsbela­stningen har helt enkelt varit för hög och så har det varit en längre tid, enligt Jeanette Rundberg Kjellberg.

– Vi har haft hög personalom­sättning och då händer det tyvärr att personal tvingas ta över ärenden som någon annan påbörjat. När en ny medarbetar­e måste sätta sig in i ett ärende blir det fördröjnin­gar, säger hon och tillägger:

– Man har jobbat jättemycke­t extra på helger, tagit in extra personal och försökt hitta olika lösningar för att göra det så rätt som möjligt men det har inte räckt.

Det är dock inte de allvarliga­ste fallen som tar lång tid.

– Ärenden av mer allvarlig karaktär prioritera­s och kommer det in akuta saker så tar vi dem direkt. Vi har en fyramånade­rsgräns och den ska vi naturligtv­is hålla, men det beror helt på ärendemäng­d och komplexite­ten.

SOCIALNÄMN­DEN HAR I ett yttrande till IVO redovisat vad som gjorts.

– Vi har inrättat tre förste socialsekr­eterare för att skapa ett bättre stöd, struktur och trygghet för socialsekr­eterarna, säger Ella Kardemark (KD), ordförande.

Dessutom pågår rekryterin­g till de vakanta tjänsterna och förhoppnin­gen är också att nya arbetssätt ska förkorta utrednings­tiderna till mellan sju och åtta veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden